Egyetem

Mintegy háromszorosára drágul a diákigazolvány

Mintegy háromszorosára drágul a diákigazolvány

2012. február 15., szerda
Mintegy háromszorosára drágul a diákigazolvány

Majdnem triplájára drágulnak az új diákigazolványok, ám az okmányok elvileg sokkal „okosabbak” lesznek, mint a régiek. Az eddig használt igazolványokat február végéig bevonják, és a jövőben az iskola nem állíthat ki igazolványpótló igazolást - írja a szerdai Népszava.

Az Oktatási Hivatal az áremelkedést azzal indokolta, hogy biztonsági okmánnyá alakítják át a diákigazolványokat, és amiatt kerülnek a korábbi 550 helyett ezentúl 1400 forintba. A február végéig kiadandó okmányokat chippel szerelik fel, ami a diák összes tanulmányi és kapcsolódó adatát tárolja, s az új diákigazolványok így tagozódnak be az egységes nemzeti kártyarendszerbe. Eddig az iskolák gyakorlatilag korlátlan időtartamra kiállíthattak egy – az eredeti okmánnyal egyenértékű – igazolást, amennyiben elveszett a diákigazolvány vagy esetleg ellopták. Azaz az iskola papírját elfogadták a közlekedési társaságok és a különböző kedvezményeket biztosító kulturális intézmények, illetve üzletek is. A jövőben ilyen igazolást csak a diákigazolványt pótló szervezet állíthat ki – mégpedig két hónapos időtartamra. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint, ha hatvan nap alatt nem sikerül új igazolványt legyártani, akkor az igazolást újabb két hónappal meg lehet hosszabbítani – így például a közlekedési társaságok a jövőben sem büntethetik meg a diákokat - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.