Közélet

Kutyavilág Szegeden is - wellness és panzió? + FOTÓK

Kutyavilág Szegeden is - wellness és panzió? + FOTÓK

2012. február 4., szombat
Kutyavilág Szegeden is - wellness és panzió? + FOTÓK

Kutyawellness, cicakozmetika, kisállatpanzió és házhoz érkező mobil krematórium - egész iparágak épültek házi kedvenceink kiszolgálására, elképzeléseinknek csak pénztárcánk vastagsága szabhat határt. Megvizsgáltuk, hogy Szegeden mi mindent tehetünk háziállataink kényelméért.

Egészen elképesztő, négycsillagos szállodákat megszégyenítő állatpanziók, ölebekre szakosodott kozmetikai cégek hirdetik magukat az interneten és a lapokban egyaránt. Házi kedvencünkre a 21. században már kiemelt figyelmet fordíthatunk, bizonyos fajta kutyák kimondottan igénylik a rendszeres, szakszerű ápolást. Nem csupán egyfajta "pesti hobbiról" van szó, hiszen itt, Szegeden is találhatunk kedvencünkre szakosodott cégeket.

A farm, ahol élnek

Szegeden egyedülálló állatpanzióként hirdeti magát a

Buksi Kisállatfarm

, amely az állatok elhelyezésén kívül kiképzéssel, kozmetikával, tanácsadással és felszerelésekkel is várja a gazdikat. Az 1993 óta működő központ kutyákon és cicákon kívül gyakorlatilag mindenféle állattal foglalkozik, hörcsögtől a nyúlon át egészen a galambokig sokféle lakó vendégeskedett már itt.

Szűcs Imre,

a kisállatfarm tulajdonosa szerint az kutya mellett a gazdi "tanítása" is legalább olyan fontos, hiszen a nem megfelelő nevelés és állattartás hosszútávon mindkét félnek árthat. "Már az etetés is egy nagyon fontos kérdés, hiszen a legtöbb forgalomban lévő eledel inkább árt, mint használ a kutyának. Bizonyos eledelek emészthetetlen, állati eredetű melléktermékeket is tartalmaznak, amiktől rákos vagy cukorbeteg lehet az állat. A nevelés mellett étkezési tanácsokat is adunk: mit szabad adni a kutyusnak, és mik azok, amiket inkább kerüljünk" - mondta Szűcs Imre.

A panzió átlagosan 5-20 kutyával üzemel, köztük több visszatérő vendég is van. Velük egy előre egyeztetett napirend alapján foglalkoznak, hiszen azt is figyelembe kell venni, hogy milyen életritmushoz szoktak az állatok, illetve hogy mit szeretnének a gazdáik. "Van egyfajta beszoktató időszak, ez addig kell, míg az állat meg nem barátkozik az új helyzettel. Ilyenkor a gazdi is itt marad egy kicsit a kutyussal, volt már hogy emiatt itt is aludtak" - mondta a tulajdonos. Mint mindenhol, itt is különböző "csomagokat" rendelhetünk igényünk szerint: egyszerűen megőrzésre is leadható az állat, ha elutazik a család, de iskolába is járathatjuk az ebet, ahol az alapvető parancsszavakat, viselkedési normákat is elsajátíthatja. A kozmetikusok pedig az állatok körmét, szőrét ápolják igény szerint. Egy rövid bemutatót is tartott nekünk a panzió tulajdonosa az egyik engedelmes négylábú lakóval, Lottival, az egy éves német juhásszal. A ház hátsó részében felépített akadálypálya amellett, hogy tanítja a kutyákat a különböző tereptárgyak megismerésére, kiadós testmozgást és egyben játékot is jelent nekik. "Ez egy egész napos elfoglaltságot jelent, hiszen minden állat speciális odafigyelést igényel. Ráadásul sok kutyatulajdonos egyáltalán nem ért az állat neveléséhez, ilyenkor a nevelést is az alsó szintekről kell kezdeni" - mondta Szűcs Imre.

Házhoz jön a kisállat-krematórium

Egy pesti központú cég a házi kedvencek elhamvasztásával foglalkozik. Az ország minden pontjára kivonulnak megrendelésre azokhoz, akik ily módon szeretnének végső búcsút venni kedvencükből. Egy mobil krematórium segítségével az állatot otthon, családi körben is elbúcsúztathatják, majd hamvait egy urnába zárva őrizhetik meg. Az állat súlyától és a helyszíntől függően 20 000 forinttól igényelhető ez a szolgáltatás, előzetes egyeztetéskor a cég árajánlatot tehet. "A főváros mellett majdnem minden megyéből kapunk megrendeléseket.Egy jóval emberibb megoldást nyújtunk, mintha az elföldelés, vagy az állat dögkútba hajítása" - árulta el portálunknak a cég egyik munkatársa, aki kiemelte: a gazdasági válság és az általános pénztelenség ellenére is igen nagy az érdeklődés szolgáltatásuk iránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.