Egyetem

Szombaton ismét vár a Fizika Napja + FOTÓK

Szombaton ismét vár a Fizika Napja + FOTÓK

2012. január 25., szerda
Szombaton ismét vár a Fizika Napja + FOTÓK

A mérhető világ csodái

Az SZTE Fizikus Tanszékcsoportja 2009 óta rendezi meg nyílt napját, melyre idén január 28-án 9-14 óra között kerül sor a nagyszabású felújításon átesett Dóm téri épületben.

Az érdeklődők változatos előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg a Szegeden folytatott, sokrétű fizikai kutató- és fejlesztőmunkával. A látványos bemutatókkal, kipróbálható kísérletekkel és kvízjátékkal gazdagított programra az SZTE Dóm téri, nagyszabású felújításon átesett fizikus épületszárnyában kerül sor. Az egyetemi képzések iránt érdeklődőket a szervezők felvételi és tanulmányi információkkal is várják.

A Fizikus Tanszékcsoport

A fizikai tudományok művelése kezdetektől fogva fontos részét képezi a Szegeden 1921 óta zajló, egyetemi szintű természettudományos oktató- és kutatómunkának. Napjainkban a

Fizikus Tanszékcsoport

munkatársai folytatják az elődök által megkezdett munkát. A különböző egységekben – az Elméleti Fizikai, a Kísérleti Fizikai, az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéken, valamint az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetben – folyó kutatások érintik az elméleti, kísérleti és alkalmazott fizika számos ágát. Kiemelt hangsúlyt helyeznek a lézerfizika, az optikai alkalmazások, az anyagtudomány, az elméleti és matematikai fizika, a bio- és orvosi fizika, az asztrofizika és a gravitációelmélet területeire. Az egyes kutatócsoportok fontos együttműködéseket építettek ki hazai és külföldi tudományos intézményekkel és ipari szereplőkkel, melyek köre folyamatosan bővül. Nagyrészt a Tanszékcsoport kutatói által végzett, több évtizedes munkának köszönhetően néhány éven belül Szegeden épül meg a világ egyik legnagyobb és legmodernebb lézerfizikai kutatóközpontja, az ELI (Extreme Light Infrastructure) egyik egysége, mely várhatóan több száz szakember számára teremt majd munkahelyet. A tanszékcsoport oktatói elsősorban a fizika alapszak és az erre épülő mesterszakok (fizikus MSc, csillagász MSc, fizikatanár MSc) gondozásáért felelnek, de részt vesznek más (vegyész, gyógyszerész, mérnök-informatikus, molekuláris bionika, környezettan és környezetmérnök) szakok hallgatóinak képzésében is. A Fizikus Tanszékcsoport munkatársai ezen túlmenően aktívan részt vesznek a középiskolás tehetségek gondozásában és a természettudományos ismeretek széleskörű terjesztésében is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.