Kultúra

Szemenszedett kísérletezés a SZESZ-től

Szemenszedett kísérletezés a SZESZ-től

2012. január 25., szerda
Szemenszedett kísérletezés a SZESZ-től
Folytatódik a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) előadásában Müller Péter Szemenszedett igazság című bűnügyi komédiájának továbbjátszása, havonta három előadást láthat a szegedi nagyérdemű a Pinceszínházban. A tavaly október óta műsoron levő darab Bresse városába és az élet kuszaságát firtató filozófiai-gondolati mélysége repíti a nézőt. Bonyolult gyilkosság, egyre fogyó bírók, hazugságok. Hector Revalier bíró (Kosztolányi József) az eszme rabja, őfelsége igazságszolgáltatásának eszköze, a humanizmus megtestesítője, aki nagy hévvel vág neki a rendrakásnak a vidéki kisvárosban. Az egyre inkább fertőnek bizonyuló település láttán kijelenti: nincs megújulás erkölcsi újjászületés nélkül. És megindul a per, melyben mindenki veszít. A vádlott, Vallett, a téglaégető (Tichy-Rács Ádám) józan eszét, a tanúk vallomásaik szavahihetőségét, a halottnak hitt áldozat, a feltételezett gyilkos és a királyi tanácsos (Imre Krisztián) az életét veszti el, a bíró feleségét (Eller Éva) és az igazságba vetett hitét. A mű rapszodikusan hullámzik, az életbe vágó dolgok is végtelenül humorosnak tűnnek fel, miközben a játszmában, a korrupt és hazug tanúk között a bíró a bölcs királyhoz fordul levélben, melyre nem érkezik válasz. Mivel minden biztos pont meginog, úgy tűnik, Revalier fejében dől majd el az igazság, ám a helyzet még ennél is rosszabb: a hamis tanúzások szála egészen a királyi tanácsosig vezet… A főszereplők mellett igazán zseniális alakításokat láthatunk Koch teremszolga (Szerdahelyi Mátyás) és a rendőrkapitány (Lipták László) figurájában is.

Kergetett igazság

„Nagyon szeretem Müller Péter írásait, főleg az ezoterikus irányultságú könyveit” – mondta el portálunknak Varga Norbert rendező, a SZESZ művészeti vezetője. „Mikor elkezdtem olvasni, feltűnt, hogy sokszor utal a színdarabjaira, így jött az ötlet, hogy ezeket is ismerjem meg” – tette hozzá. Eredetileg a Búcsúelőadást akarta színre vinni, majd azért maradt mégis a Szemenszedett igazságnál, mert ebben található meg az a fajta stílusbravúr, amire Varga Norbert szavai szerint az egyetemi színház már képes. A nyolc éve működő társulat 20-30 tagot számlál, a jelenlegi előadást 18 fős stáb hozta létre. „Szerettem volna olyan darabot színre vinni, amely az eddigi munkáink összegzése is. Sok mindent játszottunk már a drámától a kedélyjáték-koncerten át a mesejátékig. A színház profilja a kísérletezés, illetve az a célja, hogy ne csak egyetemistákhoz szóljon, hanem próbáljon szélesebb kört is megszólítani” – vallja a rendező. A SZESZ „ars poeticája”, elsődleges szempontja a színvonal: „amatőr, aranyos gyerekek gyülekezete” helyett valódi színházi előadást akarnak nyújtani a közönségnek – tette hozzá Varga Norbert. A rendezőt a darab műfaja is megragadta: bűnügyi komédia – a bűnügyről ugyanis soha nem a komédia jut eszünkbe, és fordítva. A főszereplő bíró, Revalier célja az igazság kergetése. Ő az az ember a történetben, aki megszállottja a hivatásának. Nagyon sok komikus elem működik a darabban, ami magából az életből fakad – elvégre is azért csinálunk színházat, hogy reflektáljunk az életre, annak kuszaságára – így Varga Norbert. Azt is megtudtuk, az egyetemi közegben nehéz összehozni úgy a szereplőket, hogy a produkcióban biztos emberek legyenek. A társulat általában szerdánként próbál, vagy tart tréninget. A színház egyébként igen keresett a hallgatók körében. „Bárki jöhet hozzánk, a Kulturális Irodán, vagy a honlapunkon keresztül elérhetőek vagyunk” – invitálta az érdeklődőket a művészeti vezető. Természetesen van a társulatnak egy biztos magja, köztük olyanok is, akik már nem egyetemisták, de itt játszanak tovább. A Szemenszedett igazságot nagy érdeklődés kíséri, így az évad végéig játsszák, április környékén pedig a SZESZ profiljának megfelelően szintén egy kortárs magyar szerző darabja kerül a repertoárba, hogy melyik, egyelőre titok…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.