Közélet

Fejleszt, racionalizál a Vásár és Piac Kft.

Fejleszt, racionalizál a Vásár és Piac Kft.

2012. január 4., szerda
Fejleszt, racionalizál a Vásár és Piac Kft.

Több termelő és kereskedő is kifogásolja a Mars téri piacnál az idei díjemeléseket. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője azt mondja, joggal sokallhatják az emelést egyesek, de még így is közel 40%-os kedvezményük van a bérleteseknek.

Változó mértékben emelkedtek a Mars téri piacon a bérleti díjak január elsejétől. A napidíj az inflációt meghaladó mértékben, 15%-ban növekedett, míg a havi bérlet esetében részben a napidíjhoz viszonyították az új árakat, illetve csökkentek az eddigi kedvezmények. Korábban egy asztal havi bérleti díja bruttó 20.500 forint volt, ami 13 napidíj összegének felelt meg. Most 18 napidíjnyit kell kifizetniük az árusoknak, ami 32.400 forint. „Joggal mondhatják, hogy sokat emeltünk idén, de még így is körülbelül 40%-os kedvezményük van. A budapesti Lehel téri nagycsarnokban 4200 forintba kerül egy asztal, míg nálunk 1800. Ott ráadásul a havi bérletre semmiféle kedvezményt nem adnak” – mondta el portálunknak

Erdei Péter

. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője további példaként a debreceni nagycsarnokot említette, ott 2800 forint az asztalbérleti díj, és 2011-ben a havi bérlet 47.000 volt. Ott egyébként 295 asztalon kínálhatják portékáikat az árusok. „Azok, akik valóban ismerik a piaci körülményeket és van összehasonlítási alapjuk, bevallották, várták már, hogy nagyobb mértékű díjrendezés fog történni” – jegyezte meg. Jövő héten szerdán a vagyongazdálkodási bizottság ülésén is be kell majd számolnia Erdeinek az árváltozásokról. A díjak megállapítása az ügyvezető hatáskörébe tartozik, hiába önkormányzati cégről van szó, nem közfeladatot lát el. A Szegedi Vásár és Piac Kft.-nek jelenleg több mint 330 millió forintos tagi kölcsöne van, amit a nagycsarnok építésére kapott a cég. Ennél az összegnél többet vettek fel, ám jelentős részét egy DARFÜ pályázat révén már visszafizették. A tagi kölcsön miatt sem mindegy, hogy mennyi bevételt produkál a cég. A kispiacoknál egységesítették a helypénzt, így immár a Szent István téren is a Mars téri asztalpénz felét kell fizetnie az árusoknak. Ebben az évben a kispiacokon az asztalok felújítását tervezik, illetve olyanok átvételét is, melyeket jelenleg a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. kezel. A képviselői alapból a Csongrádi sugárúton, a Csillag téren és Temesvári körúton létrehozott kispiacok ügyében már tárgyal a két cég, illetve a városüzemeltetési iroda munkatársával is, így lehet, hogy hamarosan egy üzemeltetője lesz a város összes piacának.

A tervezett fejlesztésekkel kapcsolatban Erdei Péter portálunknak elmondta, az energiatakarékoskodás terén terveznek jelentős fejlesztéseket. Megtudtuk, amennyiben lesz megfelelő pályázati konstrukció, az összes csarnok tetejére napkollektorokat szerelnének. Ezzel a havi 3 és fél millió forint körüli energiaköltséget tudnák a felére csökkenteni. Ez azonban közgyűlési támogatást is igényel a pályázat nagysága miatt. „A jelenlegi kalkulációk szerint, amennyiben 50%-os állami támogatást kapnánk a pályázaton, akkor 50-60 millió forint önerőt kellene finanszírozni. Ha önkormányzati cégként megkaphatnánk a 85%-os támogatást, akkor viszont két-három év alatt megtérülne a beruházás” – részletezte Erdei Péter. Az ügyvezető beszámolt arról is, hogy a parkolási rendszerben decemberben bevezetett változások január és február hónapban is érvényben lesznek, vagyis egy órát ingyenesen lehet parkolni a Mars téri piac parkolójában. Arról viszont még nem született döntés, hogy fenntartják-e a rendszert ebben a formában. Az viszont már biztos, hogy mivel az elmúlt időszakban sok parkolóhelyet megszüntetett a város, és emiatt nehezebb a belvárosban parkolni, a Mars téri parkolót szeretnék P+R parkolóként is üzemeltetni. „Ez a piacnak is forgalmat generálna, hiszen ha itt parkol valaki, akkor itt is fog vásárolni” – érvelt Erdei Péter. Folyamatosan térnek vissza a vásárlók a piacra, részben az egyre szélesebb választék miatt. Az ügyvezető elmondta, céljuk, hogy bevásárlóközpont-szerűen funkcionáljanak. A friss és jó minőségű zöldség-gyümölcs, illetve húsáru mellett a legkülönfélébb üzletek is várják a vásárlókat, így például ruhaüzletek és bútorbolt is. Az idei év egyik célja, hogy ezt jobban tudatosítsák a lakosokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.