Közélet

DK: vonják vissza a felsőoktatási törvényt

DK: vonják vissza a felsőoktatási törvényt

2012. január 21., szombat
DK: vonják vissza a felsőoktatási törvényt

A Demokratikus Koalíció szerint az "önkényesen" és "kellő felkészülés nélkül" megállapított tandíjak számos család számára teszik lehetetlenné a tanulás megfizetését, ezért az idei felsőoktatási keretszámokra és költségtérítésekre vonatkozó döntés, valamint a felsőoktatási törvény visszavonását, továbbá az oktatási államtitkár és az illetékes miniszter távozását követelik.

A

Gyurcsány Ferenc

vezette Demokratikus Koalíció az MTI-hez eljuttatott szombati közleményében arra utalva, hogy előző nap közzétették a 2012-es felsőoktatási helyek keretszámát, azt írta: kiállnak a tanulás szabadsága, a hallgatók és a munkaerőpiac igényein alapuló felsőoktatási képzés mellett, "nem válhat sok ezer felvételiző diák és család a kormányzati dilettantizmus áldozatává". A párt közleményében azt követeli: a kormány vonja vissza az idei keretszámokra és költségtérítésekre vonatkozó döntését, és mivel az átállásra nincs elég felkészülési idő, idén a 2011-re vonatkozó szabályok szerint tegye lehetővé a felsőoktatási felvételi lebonyolítását. Követelik a Felsőoktatási Kerekasztal összehívását, a kormány, a felsőoktatási intézmények és a hallgatók képviselői kezdjenek tárgyalást a jövő évi keretszámokról és szabályokról, az országgyűlés helyezze hatályon kívül a decemberben elfogadott felsőoktatási törvényt, és kezdődjenek tárgyalások egy új, megfelelő garanciákat tartalmazó, korszerű felsőoktatási törvény megalkotásáról. A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2.420, a felsőfokú szakképzésben 3.500 lesz. Ez összesen 48.620 olyan diákot jelent majd, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat. A felsőoktatási intézményi keretszámokat és a kapcsolódó költségtérítéseket pénteken tették közzé, a diákok ennek ismeretében február 15-ig dönthetnek arról, mely intézménybe és milyen képzési formára jelentkeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.