Egyetem

Az SZTE-s felvételiről a keretszámok és önköltségi díjak ismeretében

Az SZTE-s felvételiről a keretszámok és önköltségi díjak ismeretében

2012. január 22., vasárnap
Az SZTE-s felvételiről a keretszámok és önköltségi díjak ismeretében

A Szegedi Tudományegyetemen alapképzésben a tizenhárom terület többségében a tavalyihoz képest nőtt az államilag finanszírozott helyekre felvehető diákok száma. Négy területen - a bölcsészettudományi szakokon, művészetközvetítésben, pedagógusképzésben és a a társadalomtudományokban - viszont csökkent az államilag finanszírozott keret.

A Szegedi Tudományegyetemen alapképzésben a 13 terület többségében (7) a tavalyihoz képest nőtt az államilag finanszírozott helyekre felvehető diákok száma. Így az agráron (a 15 részösztöndíjassal együtt) 135, az informatikán (a 330 részösztöndíjassal) 600, a jogi és igazgatási szakokon 90, a műszakiak közt (a 190 részösztöndíjassal) 440, az orvos és egészségtudományi szakokon 230, a sporttudományban 30, a természettudományi területen (a 700 részösztöndíjassal) 1600 a rendelkezésre álló keret. A legnagyobb arányú – 2,12 százalékos – támogatási növekedést az informatika könyvelheti el, a sporttudomány duplázott, míg a természettudományi keretszám 1,85 százalékkal nőtt. "Remélem, hogy a továbbtanulók a tavalyinál nagyobb számban jelentkeznek az állam által támogatott helyekre! Kíváncsian várom, mennyire lesz népszerű a részösztöndíjas képzés. Erre gondolva a stratégiaváltás lehetőségét is a fiatalok figyelmébe ajánlom, mert például az itteni állami támogatottságú, illetve részösztöndíjas helyek egy részéről is megcélozható majd néhány olyan szak mesterképzése, amelynek alapszakján most kevesebb vagy nincs állami ösztöndíjas hely" – kommentálja az állami támogatottságú keretszámok nyilvánosságra hozatalát az SZTE oktatási rektorhelyettese,

Homoki-Nagy Mária.

Egyetlen szakcsoportban – művészet – maradt az SZTE múlt évi 60 állami támogatottságú helye. 4 területen viszont csökkent az SZTE-szám: a bölcsészettudományi szakokon összesen 270 (a tavalyi 67 százaléka), művészetközvetítésben 60, pedagógusképzésben 175 (a múlt évi 82 százaléka), a társadalomtudományokban 80 diák (a tavalyi 39 százaléka) tanulását támogatja ösztöndíjjal az állam. A legdrasztikusabb változás, hogy egy területen, a gazdaságtudományi képzésben a tavalyi 201 helyett nulla az állami támogatottságú keretszám. Az egységes osztatlan képzésből az SZTE orvos és egészségtudományi szakjain a tavalyi 325-ről 380-ra nőtt az állami támogatottságú helyek száma. Míg a jogász szakon a tavalyi 85 helyett most egyetlen állami ösztöndíjat sem kapott az SZTE. "Annak, hogy egyetemünk gazdasági karán nem támogat hallgatókat az állam, az az egyik magyarázata, hogy a szűkített forrást és keretet olyan szakokra juttatták, amelyek az SZTE-n nem indulnak. A csak önköltséges szakok iránt érdeklődők figyelmébe ajánlom a diákhitel új formáját, amelyet csak e díj kifizetésére lehet majd fölhasználni. Érdemes e lehetőséget is fontolóra venni, mert a szegedi egyetem jogász és gazdaságtudományi, vagy épp bölcsészettudományi és társadalomtudományi szakjainak elvégzése is jó befektetés, a tanulmányokat záró diploma értékes a munkaerőpiacon. Ugyanakkor az egyetem és a karok vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy könnyítsen a hallgatók helyzetén. A tehetséges diákok számára új ösztöndíjakat alapítunk és több új kezdeményezéssel is igyekszünk csökkenteni a képzés költségein" – hangsúlyozza Homoki-Nagy Mária. Felsőfokú szakképzésben 340 az állami támogatottságú létszám a szegedi egyetemen. Vidék-magyarország legnépszerűbb universitasán az oktatás magas minőségének elismerése, hogy mesterképzésben az államilag finanszírozott helyekre felvehető hallgatók száma nőtt a múlt évi 1246-ról most 1728-ra.

A részletekért tekintse meg a Szegedi Tudományegyetem honlapját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.