Kultúra

Tűzzománcok zárták az Őszi Kulturális Fesztivált + FOTÓK

Tűzzománcok zárták az Őszi Kulturális Fesztivált + FOTÓK

2011. november 4., péntek
Tűzzománcok zárták az Őszi Kulturális Fesztivált + FOTÓK

Papp György képzőművész tárlatával zárult tegnap este a 250 programot felvonultató Őszi Kulturális Fesztivál. A folklór elemeit műveiben vegyítő képzőművész 75. születésnapját is ünnepelte ezzel a kiállítással.

Száznál is több ember töltötte meg a Rektori Hivatal épületét csütörtök este, ahol megnyitották

Papp György

kiállítását, egyben lezárták a 16. Őszi Kulturális Fesztivál egy hónapig tartó rendezvénysorozatát is. A rendezvényt

Galambos Gábor

, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja nyitotta meg beszédével, aki a Szegeden élő, békéscsabai születésű képzőművész munkásságát méltatta, kiemelve: az alkotó az ősi kutúra, folklór elemeit szövi bele műveibe, melyben a hagyományos motívumok költői jelleggel állnak össze egy személyes mondanivalóval is bíró, vizuális összességgé. A köszöntő után az egybegyűltek

Kosztándi István

, a a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertmesterének hegedűjátékával is ráhangolódhattak a kiállítás szellemiségére.

Az ötezer éves művészeten túli világ

Nemcsak témáiban, de a stílusában is igen változatos kiállítást tekinthetünk meg: a képzőművész nagyrészt tűzzománcgrafikákat és tollrajzokat állított ki, melyben a kalocsai hímzés motívumaitól a magyar népmesékre emlékeztető grafikákon át történelmünk, hagyományaink számos motívuma visszaköszön. "Ezen műfajokkal már évtizedek óta foglalkozom. A kiállított tárgyak nem iparművészeti, díszítő jellegű zománcok, hanem képzőművészeti alkotások" - árulta el portálunknak Papp György, aki a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz- és Művészettörténet Tanszékén már több, mint húsz éve tanítja a diákokat a tűzzománc elkészítésének módjaira. "A világ, de elsősorban a magyar népművészet közös vonásaiból készült grafikák születtek így meg, melyek mind-mind valamiféle egyéni mondanivalóval lettek ötvözve. Az ötezer éves művészet szemüvegén keresztül újra láthatjuk azokat a dolgokat, melyeket előttünk oly sokan, oly sok módon fogalmaztak már meg. A huszadik századon túl, egy jóval távolibb perspektívából szerettem volna megközelíteni művészetünket." - árulta el portálunknak a képzőművész.

József Attila és Bartók is ott volt

Papp György több művészeti ág találkozásának nevezte alkotásait, melyre komolyzenén és verseken át számos elem hatott. "Zenében elsősorban Bartók Béla művészete hatott rám, a költészetben pedig József Attila írásai motiváltak. Ezeket a képzőművészetben is próbálom megvalósítani, a hagyományokat és a népművészetet szeretném összekovácsolni. Más eszközökkel, de én is hasonló gondolatokat szeretné kifejezni, mint amiket az előttem említett művészek" - mondta a művész, aki 75. születésnapját is ünnepelte a kiállítással. A 250 programot, 55 helyszínen felvonultató Őszi Kulturális Fesztivál ezzel a kiállítással hivatalosan is véget ért. "Összességében elégedettek vagyunk mind a fesztivál tartalmával, mint pedig az iránta való érdeklődéssel is. Nem volt olyan kiállítás vagy műsor, ahol ne lett volna telt ház. Szám szerint nem tudjuk megmondani, hogy mennyien jöttek el, hisz a rendezvények legtöbbje ingyenes volt, de a záróeseményen megjelent tömeg is jól mutatja a népszerűségét." - összegezte a rendezvényt Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Irodájának vezetője. A kiállítás megtekinthető november 12-ig, hétköznap 8-20 óra között, szombaton reggel 8-tól délig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.