Bulvár

Ingyenes virtuális sírkert, ahova naponta kijuthatunk

Ingyenes virtuális sírkert, ahova naponta kijuthatunk

2011. november 10., csütörtök
Ingyenes virtuális sírkert, ahova naponta kijuthatunk

Talán elsőre furcsának hat, de a virtuális temető gondolata nem ördögtől való ötlet, hiszen időhiányos, rohanó világunkban nem mindenki tud sűrűn eljutni elhunyt szeretteihez a temetőbe, noha él bennünk az igény arra, hogy ne csak egy-két látogatással, rohamszerűen letudva kötelességünket emlékezzünk meg kedves halottainkról, hanem találjuk meg a módját annak, hogy méltóképpen és rendszeresen otthon is ápolhassuk emléküket.

Ehhez nyújt segítséget a virtuális temető, hiszen hogy ide akár naponta „kijussunk”, mindössze egy számítógépre és internetkapcsolatra van szükségünk. Az

iTree

új internetes emlékportálon, a virtuális sírkertben sírkő állítható, amelyre a valós temetőkhöz hasonló adatokat, fényképet vihetünk fel. Mód van virtuális virág elhelyezésére és gyertya gyújtására is. Mindez – akárcsak a honlap teljes használata – ingyenes. Az új kegyeleti portált létrehozó csapat nagy tapasztalattal rendelkező informatikus szakemberei az eddigi hasonló hazai weblapoknál sokkal komplexebb szolgáltatást nyújtanak. Igazi különlegesség, amellett, hogy számos formát kínálnak szeretteink emlékének ápolására, és hasznos információkkal szolgálnak a valós temetkezési ügyekkel kapcsolatban, a portált a közösségi szájtokhoz hasonló funkciókkal is felruházták (a felhasználó és az elhunyt profil oldalai, képek, információk megosztása, közös emlékezés, üzenetküldés stb.), továbbá megteremtették a lehetőségét annak, hogy minden tudást összegyűjtsünk egykori hozzátartozónkról, és itt, az internetes emlékhely részeként akár a végtelenségig megőrizzük azt az utódok és az utókor számára. Ez a törekvés fejeződik ki az oldal névválasztásában is.

Mácsai Botondtól

, a portál kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, a „tree", magyarul „fa", az emlékeink folytonosságát szimbolizálja a gyökerektől a levelekig, a múlttól a jövőig. A halottak napja előtt megnyílt kegyeleti honlapot több ezer látogató kereste fel – sok szegedi is van a fejlesztők között. Az említett célokat segíti, hogy a honlapon a regisztrált felhasználó személyes adatlapot hozhat létre egykori szerette számára, ahol a legkülönfélébb szöveges tartalmakat (visszaemlékezéseket, az illető kedvenc verseit, receptjeit, stb.), fotókat rögzítheti, ugyanakkor – a többi élő hozzátartozóval való kapcsolattartáshoz – saját profil oldalt is kialakíthat. Az oldal ötletgazdái ugyanakkor a kegytárgyak „megvásárlásához” létrehozták a virtuális iTallért. Az új belépőnek automatikusan kiutalt iTallér-állomány az internetes oldal rendszeres használatával folyamatosan kiegészül, és ez biztosítja számára, hogy ne csak látogatásaival, hanem kegyeleti eszközök igénybe vételével is ápolhassa kedves halottai emlékét. A sírnak különféle szintű gondozói lehetnek. A főgondozó (a sírhely létrehozója) a hozzáférési szintek beállításával meghatározhatja, hogy ki kerülhet közvetlen kapcsolatba az emlékhellyel, és kik azok a kiemelt személyek, akik maguk is alakíthatják, gazdagíthatják az ott őrzött tartalmakat. Az ezeken a körökön kívül álló látogatók számára viszont mindössze az a néhány adat publikus az elhunytról, amelyet bármely valós temetőben is le lehetne a sírkövéről olvasni. A portál iránt tanúsított fokozott érdeklődés és a több száz elhunyt számára állított emlékhely is arról tanúskodik, igenis van érdeklődés az e fajta alternatív közös emlékápolás iránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.