Közélet

Harmadolnák a civilek támogatását

Harmadolnák a civilek támogatását

2011. november 2., szerda
Harmadolnák a civilek támogatását

Súlyos anyagi helyzetbe kerülhet a civil szféra, miután a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) állami támogatására a jövő évi büdzsében 1,3 milliárd forintot szán a kormány, jóval kevesebbet a korábbinál; a készülő civil törvény a tervek szerint elő fogja írni az ismételt regisztrációt, így a tönkrement és nem működő szervezetek el fognak tűnni - írja a szerdai Magyar Hírlap.

Csizmadia László

, az NCA Tanácsának elnöke a lapnak elmondta: az elmúlt években hétmilliárd forintból gazdálkodott az NCA, ez tavaly 3,4 milliárdra csökkent, de még abból is zároltak nyolcszázmilliót. A 2012-es költségvetésben 1,3 milliárd forint az előirányzat. "Ez az összeg elégtelen és óhatatlanul politikai problémákat fog felvetni, ezt fel kell ismernie a kormánynak. A civilszervezetek létfeltételeinek biztosítása alapvető kérdés, miközben természetesen a civileknek is be kell látniuk, hogy nagyon nehéz a gazdasági helyzet" - mondta Csizmadia László. Az NCA Tanácsának elnöke szerint az új törvény elő fogja írni az ismételt regisztrációt, a tönkrement és nem működő civilszervezetek el fognak tűnni, így kitisztulhat a civil világ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.