Írjon nekünk

Közélet

2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve lesz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/mti.jpg

Megjelent:

Összhangban az Európai Unió és az Európa Tanács törekvéseivel, 2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve lesz – mondta Répássy Róbert, igazságügyért felelős államtitkár a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) e témában rendezett konferenciáján kedden, Budapesten.

Répássy Róbert kiemelte: a gyermekkor sajátos szükségleteit a felnőttek kötelesek felismerni és tiszteletben tartani, ezt nemzetközi és hazai jogszabályok is alátámasztják; a legmeghatározóbb dokumentum ezek közül az ENSZ 1989-ben elfogadott gyermekjogi egyezménye.

Nem elég ugyanakkor e jogokat írásban rögzíteni, alkalmazni is kell, ezért az Európa Tanács 2010 novemberében iránymutatást adott ki, amely szerint az igazságszolgáltatás csak akkor lehet gyermekbarát, ha a gyerekek jogai érvényesülnek, s ha az a gyerekek mindenekfelett álló érdekét tartja szem előtt – tette hozzá.

Répássy Róbert elmondta: évente több ezer gyerek kerül kapcsolatba az igazságszolgáltatással, tanúként, áldozatként, elkövetőként. Ha az eljárás során nem veszik figyelembe a gyerek szükségleteit és nem tartják szem előtt a jogait, akkor tovább fokozzák az elszenvedett traumát és növelik annak esélyét, hogy a gyerek ismét áldozattá váljon.

A gyermekbarát igazságszolgáltatás éve ennek jegyében azt jelenti, hogy megvizsgálják, Magyarország már teljes mértékben tudott-e az irányelvekhez idomulni. A jogharmonizáció érdekében ezért jogszabály-módosításokra tesznek indítványt és oktatási programokon keresztül változtatnak a jogalkalmazási gyakorlaton – közölte az államtitkár.

Olaf Köndgen, az Európa Tanács Európai Ifjúsági Központjának igazgatója a konferencián ezekről az irányelvekről tartott előadást. Elmondta: mivel az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetei során egyértelművé vált, hogy a tagállamok nem mindig tartják tiszteletben a gyerekek jogait – különös tekintettel a büntetőjogra -, az államok igazságügy-miniszterei megállapodtak az irányelvek kidolgozásában. Mint hozzátette, nem jogszabályokról van szó, hanem arról, hogy meg kell változtatni a jogi szakértők és a gyerekekkel ténylegesen foglalkozók hozzáállását. A cél, hogy a gyerekek jogai védelmet élvezzenek, amikor döntés születik róluk.

A dokumentum egyik alapelve a részvétel, ez azt jelenti, hogy az eljárások során figyelembe kell venni a gyerekek véleményét, a meghallgatásukat pedig a legfőbb érdekeiket figyelembe véve kell lefolytatni. Tekintettel kell lenni a gyerek környezetére, így családi hátterére, és esetlegesen arra is, ha az érintett fogyatékos vagy hátrányos helyzetű.

Kitértek arra: fontos, hogy a gyerek magánélete szigorúan védett legyen, s az eljárást a korának megfelelően válasszák ki. A gyereket a szabadságától megfosztani csak akkor szabad, ha semmilyen más megoldás nem lehetséges.

Olaf Köndgen kiemelte, hogy a perbeli képviseletet olyan embernek kell ellátnia, akiben a gyerek megbízik.

Az igazgató arról is beszélt, hogy az egyes tagállamok eltérő korhatárban határozzák meg a büntetőjogi felelősséget, szerinte ennek nem szabad túl alacsonyan lennie. Mint mondta, az egyéni büntetéseknek a társadalomba való újbóli beilleszkedést kell segíteniük. Olaf Köndgen kiemelte, hogy az irányelveknek nemcsak a büntetőjogban, hanem az államigazgatási jogban és a mediációs eljárásokban is érvényesülniük kell.

Bábel Tamás, az UNICEF Magyarország igazgatója elmondta: nagyon fontos témáról van szó, hiszen Magyarországon az 1,8 millió állampolgárt érint. Az UNICEF feladata az is, hogy a gyerekek jogaival kapcsolatos folyamatokat figyelje – hangsúlyozta.

Hozzátette: egy felmérés szerint Magyarországon háromból egy gyerek van tisztában azzal, hogy jogai vannak, és hatból egy tudja, hova kell fordulnia, ha sérelem éri. A magyar gyerekek azt várják el az államtól, hogy oktatásban, biztonságban és egészségügyi szolgáltatásokban részesítse őket. Feltűnő volt, hogy a magyar gyerekek szinte dupla olyan súlyúnak tekintették a kábítószerrel kapcsolatos problémákat, mint más európai társaik, és az európai átlagnál lényegesen nagyobb súlyúnak tartják a szegénység és a kirekesztettség problémáját is – közölte Bábel Tamás.

Kommentek

Hírzóna

Építőipari hiányszakmákat oktatnak szakképzési keretek között Szegeden – Általános iskola után is jelentkezhetnek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Építőipari hiányszakmákat oktatnak szakképzési keretek között Szegeden. Akár rögtön általános iskola után is várják a tanulókat egy szegedi intézményben Építőipari hiányszakmákat oktatnak szeptembertől Szegeden. A most induló szakképzés a munkaerőhiányt hivatott csökkenteni – az építőiparból több ezer szakmunkás hiányzik hazánkban. A képzésekre akár már az általános iskola elvégzése után is jelentkezhetnek a tanulók. A Gál […]

Tovább olvasom

Közélet

Vince-napi vesszővágás az Emlékparkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vince-napi vesszővágással, új borrendi tagok avatásával és az újbor kóstolásra várja az év első programján az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóit. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Erre figyeljen, hogy ne törje össze az autóját!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Rendőrségi jó tanácsok, hogy megússza baleset nélkül a csúszós utakon.

Tovább olvasom

Aktuál