Írjon nekünk

Közélet

2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve lesz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/mti.jpg

Megjelent:

Összhangban az Európai Unió és az Európa Tanács törekvéseivel, 2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve lesz – mondta Répássy Róbert, igazságügyért felelős államtitkár a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) e témában rendezett konferenciáján kedden, Budapesten.

Répássy Róbert kiemelte: a gyermekkor sajátos szükségleteit a felnőttek kötelesek felismerni és tiszteletben tartani, ezt nemzetközi és hazai jogszabályok is alátámasztják; a legmeghatározóbb dokumentum ezek közül az ENSZ 1989-ben elfogadott gyermekjogi egyezménye.

Nem elég ugyanakkor e jogokat írásban rögzíteni, alkalmazni is kell, ezért az Európa Tanács 2010 novemberében iránymutatást adott ki, amely szerint az igazságszolgáltatás csak akkor lehet gyermekbarát, ha a gyerekek jogai érvényesülnek, s ha az a gyerekek mindenekfelett álló érdekét tartja szem előtt – tette hozzá.

Répássy Róbert elmondta: évente több ezer gyerek kerül kapcsolatba az igazságszolgáltatással, tanúként, áldozatként, elkövetőként. Ha az eljárás során nem veszik figyelembe a gyerek szükségleteit és nem tartják szem előtt a jogait, akkor tovább fokozzák az elszenvedett traumát és növelik annak esélyét, hogy a gyerek ismét áldozattá váljon.

A gyermekbarát igazságszolgáltatás éve ennek jegyében azt jelenti, hogy megvizsgálják, Magyarország már teljes mértékben tudott-e az irányelvekhez idomulni. A jogharmonizáció érdekében ezért jogszabály-módosításokra tesznek indítványt és oktatási programokon keresztül változtatnak a jogalkalmazási gyakorlaton – közölte az államtitkár.

Olaf Köndgen, az Európa Tanács Európai Ifjúsági Központjának igazgatója a konferencián ezekről az irányelvekről tartott előadást. Elmondta: mivel az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetei során egyértelművé vált, hogy a tagállamok nem mindig tartják tiszteletben a gyerekek jogait – különös tekintettel a büntetőjogra -, az államok igazságügy-miniszterei megállapodtak az irányelvek kidolgozásában. Mint hozzátette, nem jogszabályokról van szó, hanem arról, hogy meg kell változtatni a jogi szakértők és a gyerekekkel ténylegesen foglalkozók hozzáállását. A cél, hogy a gyerekek jogai védelmet élvezzenek, amikor döntés születik róluk.

A dokumentum egyik alapelve a részvétel, ez azt jelenti, hogy az eljárások során figyelembe kell venni a gyerekek véleményét, a meghallgatásukat pedig a legfőbb érdekeiket figyelembe véve kell lefolytatni. Tekintettel kell lenni a gyerek környezetére, így családi hátterére, és esetlegesen arra is, ha az érintett fogyatékos vagy hátrányos helyzetű.

Kitértek arra: fontos, hogy a gyerek magánélete szigorúan védett legyen, s az eljárást a korának megfelelően válasszák ki. A gyereket a szabadságától megfosztani csak akkor szabad, ha semmilyen más megoldás nem lehetséges.

Olaf Köndgen kiemelte, hogy a perbeli képviseletet olyan embernek kell ellátnia, akiben a gyerek megbízik.

Az igazgató arról is beszélt, hogy az egyes tagállamok eltérő korhatárban határozzák meg a büntetőjogi felelősséget, szerinte ennek nem szabad túl alacsonyan lennie. Mint mondta, az egyéni büntetéseknek a társadalomba való újbóli beilleszkedést kell segíteniük. Olaf Köndgen kiemelte, hogy az irányelveknek nemcsak a büntetőjogban, hanem az államigazgatási jogban és a mediációs eljárásokban is érvényesülniük kell.

Bábel Tamás, az UNICEF Magyarország igazgatója elmondta: nagyon fontos témáról van szó, hiszen Magyarországon az 1,8 millió állampolgárt érint. Az UNICEF feladata az is, hogy a gyerekek jogaival kapcsolatos folyamatokat figyelje – hangsúlyozta.

Hozzátette: egy felmérés szerint Magyarországon háromból egy gyerek van tisztában azzal, hogy jogai vannak, és hatból egy tudja, hova kell fordulnia, ha sérelem éri. A magyar gyerekek azt várják el az államtól, hogy oktatásban, biztonságban és egészségügyi szolgáltatásokban részesítse őket. Feltűnő volt, hogy a magyar gyerekek szinte dupla olyan súlyúnak tekintették a kábítószerrel kapcsolatos problémákat, mint más európai társaik, és az európai átlagnál lényegesen nagyobb súlyúnak tartják a szegénység és a kirekesztettség problémáját is – közölte Bábel Tamás.

Hirdetés

Kommentek

Közélet

Jövőre is oktatják a diákokat a vásárhelyi állatvédők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Németh László Gimnázium és Általános Iskola 5. osztályosainak tartotta idei utolsó óráját a felelős állattartásról a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szeviép-per: Mereven kezelték a bankok a problémát?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ismét tanúmeghallgatással folytatódott a Szeviép-ügy tárgyalása a Szegedi Törvényszéken, ezúttal azt a személyt hallgatták ki, aki a cég úgynevezett csődegyezségi javaslatát készítette el. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Nehéz három napnyi főzés után mosolyogni karácsonykor

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ezzel is foglalkozik az e heti Déli Szó.

Tovább olvasom

Aktuál