Közélet

Takarékosság és átszervezések a honvédelmi tárcánál

Takarékosság és átszervezések a honvédelmi tárcánál

2011. október 19., szerda
Takarékosság és átszervezések a honvédelmi tárcánál

A honvédelmi kiadások jövőre nem érik el a GDP egy százalékát, holott a NATO két százalékot vár el, s a takarékosság miatt komoly átalakítások lesznek a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) és háttérintézményeinél.

A Magyar Nemzet a szerdai számában

Simicskó Istvánnak

, a HM parlamenti államtitkárának az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti biztonságának kedden tartott ülésén elhangzott szavait idézve azt írja, hogy 2012-től csökkentett létszámú szervezeti egységek látják el például több hivatal feladatait. Ilyen a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatala, a HM Nemzetközi Fegyverzet-ellenőrzési Hivatala és a HM Belső Ellenőrzési Hivatala, amelyek esetében nyilván racionalizálás, nyugdíjazások várhatók - olvasható a lapban. Simicskó István - a Magyar Nemzeti cikke szerint - a bizottsági ülésen hangsúlyozta, hogy a szűkös költségvetés ellenére a HM el tudja majd látni alapfeladatait a jövő évben. Emellett olyan kiemelt célokat is el tudnak érni - mondta az államtitkár -, mint az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése, amely több ezer fővel növeli a honvédség létszámát. A jelentkezők számára a szaktárca 1,2 milliárd forint rendelkezésre állási díjat irányzott elő.

Iváncsik Imre

MSZP-s politikus azt emelte ki - olvasható a Magyar Nemzetben -, hogy a kormány nem vette figyelembe a tárca többletforrás igényét, emiatt minden területen jelentős megszorításra lesz szükség. Nem sikerül növelni a létszámkeretet sem az engedélyezett 29 ezer 700 főre, s nem jut pénz illetményemelésre sem. Simicskó István erre reagálva azt közölte, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a mostani ciklusban legyen béremelés, és a nettó bércsökkenés miatt pedig továbbra is bérkompenzációt kívánnak nyújtani a honvédség alkalmazottainak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.