Vélemény

Gondolatok a Tiszáról

Gondolatok a Tiszáról

2011. október 30., vasárnap
Gondolatok a Tiszáról

Ha valaki átmegy autóval a Belvárosi Hídon, mit látnak az utasai? A híd tömör mellvédfalát. Persze a sofőr az utat nézze, mondhatnánk, na de azért mégiscsak. A legszebb panoráma innen lenne látható.

A Tisza "gőzölgéséről" jut eszembe. Nem egyszerűen újszegedi téma, de úgy gondolom, a kelleténél sokkal kevesebbet foglalkozunk azzal a fantasztikus lehetőséggel és adottsággal, amit a Tisza és a Maros jelent számunkra. Az a ritka helyzet, hogy a mi városunkban találkozik az ország legjelentősebb folyói közül kettő, olyan ziccer helyzetet jelent, amit vétek ilyen hosszú ideig nagyrészt kiaknázatlanul hagyni. Ne felejtsük el, hogy tőlünk pár száz kilométerre nyugatra, egy-egy, a Tiszához vagy a Maroshoz képest szennyvízcsatorna méretű és jelentőségű, sőt akár nem is természetes vízből tudnak akkora poénokat csinálni, azokat élettel úgy megtölteni, hogy ennek következtében a csatlakozó területek esztétikai és élvezeti értéke rohamosan javul, a pénzben kifejezhető értéke nagyságrendeket ugrik. Ezzel éppen ellentétes folyamatok figyelhetőek meg nálunk. Az érintettek a saját bőrükön is tapasztalhatják, de ha valaki a Sárga vagy a Tiszavirág területére megy, meglehetősen lehangoló kép fogadja. De talán addig sem kell elballagni, elég a Tisza belvárosi szakaszának sivár betonlépcsőjére tekinteni, ami teljesen élettelen, és legfeljebb sátoros ünnepeken, vagy a motoros szerelmesek nyáresti randijain mutat némi életjelet, de az év egészében sivár parkoló, üres betonfelület. A várostól pár száz méterre lévő Maros – meseország, Erdély fő folyója – pedig a város szempontjából teljesen olyan mintha egyáltalán nem is lenne. Nem kell szegedinek lenni, elég a térképre nézni, ahhoz, hogy egyértelművé váljon, a folyó tényleg Szeged főutcája. Illetve annak kellene lennie. Jelszóként ez gyakran hallható is, de a valóság teljesen más. A múltból fakadó, talán szerencsétlen véletlenek tovább fűszerezik a képet. Ha valaki átmegy autóval a Belvárosi Hídon, mit látnak az utasai? A híd tömör mellvédfalát. Persze a sofőr az utat nézze, mondhatnánk, na de azért mégiscsak. A legszebb panoráma innen lenne látható. A folyó élete a város számára maximum szezonális. A város közepén lévő gyönyörű partszakaszok, esetleges, szabadstrand - vagy még az sem - státuszban lévő homokpadok. Vegyük észre, hogy ott tart a dolog, hogy már annak örül mindenki, amikor szezon elején a Laposon egy markoló elsimítja a homokot. Az újszegedi oldalon a Lapostól a Partfürdőig embermagasságú ősgaz látványa tárul elénk a Múzeum vagy a Klinikák felől nézve. Az avarkori állapotban lévő magányos úszóház mögött erdőnyi uszadékfa fennakadva. Hetekig, hónapokig. A régi időkhöz képest annyiban léptünk "előbbre", hogy most még annyi úszóház sincsen. A legszebb folyó partjában nem a lenyírandó gaz és az elsimítandó homok terhes feladatát, hanem az egyedülálló, jelenleg kihasználatlan lehetőségeket látom. Forrás:

Pocsai Blanka újszegedi képviselő blogja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.