Közélet

Állás, szolgáltatás és mesterképzés egy helyen

Állás, szolgáltatás és mesterképzés egy helyen

2011. október 19., szerda
Állás, szolgáltatás és mesterképzés egy helyen
Hetedik alkalommal gyűltek össze cégek és hallgatók a József Attila Tanulmányi és Információs Központban azzal a céllal, hogy egymásra találjanak mint munkaadók és munkavállalók. Idén az SZTE Karrier Iroda három az egyben pakkot kínált: az őszi állásbörze mellett a Szolgáltatók Börzéjét és a mesterképzések nyílt napját is megtartották. Az egynapos rendezvényen összesen 22 cég standol az állásbörze, és további hat a Szolgáltatók Börzéje keretében 16 óráig. Előbbire a korábbi évek hagyományainak megfelelően olyan álláskereső-adatbázist kínáló cégek is beneveztek, mint az ÁllásStart Magyarország Kft. vagy a HVG Karrier Plusz-Jobline. Jelen van a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja is, amely külföldi lehetőségeket is kínál az érdeklődőknek. Mellettük a cégek sorjáznak a GE Healthcare-től a Guardian Magyarországon át az Ericssonig. Idén sem maradtak el a cégelőadások, és nem hiányoztak az álláskeresést könnyítő egyetemi egységek sem. A Szolgáltatók Börzéjét tavaly rendezték meg először, akkor az állásbörzétől függetlenül, idén viszont a két rendezvény hasonló közönségének okán, egymást is erősítve egy napra tették a szervezők. Autósiskola, nyelviskola, továbbképzési központ kapott itt helyet, olyan cégek jelentkezését várták, amelyek a hallgatóknak valamilyen plusz kompetenciaszerzési lehetőséget biztosíthatnak - mondta el portálunknak Sinkó Mária, az SZTE Karrier Iroda rendezvényszervezője, a börze főszervezője. A válság továbbra is érezteti hatását, de a tavaly őszi állásbörze színvonalát idén is tudta hozni a rendezvény. A regionális cégek mellett idén is helyet kaptak az országos állásajánlattal rendelkező cégek, illetve olyan szolgáltatók, amelyek több száz állásajánlatot tartanak nyilván adatbázisukban.

Alap után

Sok szak alapképzése nem feltétlenül elegendő a sikeres elhelyezkedéshez. Három éve tartják meg a mesterképzések nyílt napját a szegedi jogi kar egyik oktatójának kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy az universitas igyekezzen helyben megtartani az alapképzéses hallgatóit mesterképzései megismertetésével - tudtuk meg Gusztosné Thékes Andreától, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság PR-referensétől. Az Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) mesterképzést indító mind a hét kar ad információt saját képzési lehetőségeikről. Egy végzős vegyészhallgató az Állástartnál, majd a HVG Karrier Plusznál töltött ki tesztet, mint mondta, vegyészeket itt a börzén jelenlevő cégek nem igazán keresnek, egyelőre meg vannak elégedve azzal is, hogy van lehetőségük bekerülni álláskereső adatbázisba. Szintén egy végzős mérnök-informatikus hallgatóba botlottunk, aki a mesterképzésre készül, de mellette el tudna képzelni egy munkahelyet is. "Lehetőségek vannak, az a kérdés, hogy meg tudunk-e felelni..." - vélte, és azt is elmondta, általában tapasztalatot is elvárnak és mindenek felett: tudást. A hallgató szerint az egyetemi képzés megfelelő ismeretekkel látja el, hogy esélyesen indulhasson a munkahelyért.

Akik nincsenek válságban

Az Ericsson Magyarország standjánál informatikusokat és villamosmérnököket kerestek telekommunikációs berendezések szoftver- és hardverfejlesztésére. Diplomások, illetve utolsóéves hallgatók egyaránt "pályázhattak" a cég budapesti kutatás-fejlesztési központjába - tudtuk meg Nagy Nikolett HR Adminisztrátortól. Kelemen Zoltán HR-vezető elmondta, Szegedről inkább a szoftveresek érdeklődésére tarthatnak számot a képzésből adódóan. Vannak szegedi munkatársaik is, bár mint fogalmazott, az itteniek kevésbé mutatnak mobilitást mindaddig, amíg helyben is vannak álláslehetőségek, s mint az állásbörzén is látszott, az informatika továbbra is azon kevés területek közé tartozik, amelyek még nincsenek válságban. "Az informatika még évekig, évtizedekig felfelé fog ívelni, hiszen egyre több eszközben jelenik meg valamilyen formában a mobiltelefontól a tévékig. A kérdés az, hogy a munkaerő-kínálat és a képzés mennyire hajlandó mamutlépteivel követni ezt az igényt" - hangsúlyozta Kelemen Zoltán. "Nekünk rengeteg informatikusra, villamosmérnökre van szükségünk, akikből hiány van a magyar munkaerő-piacon. Az Ericsson vonzó munkahelyként abban a szerencsés helyzetben van, hogy évről-évre többszáz fővel képes létszámát emelni úgy, hogy közben tudja tartani az elvárt szakmai színvonalat, hiszen a jobbak közül választhat, ugyanakkor a piacon lévő kevésbé jól csengő nevű cégek hiányt szenvednek a jól képzett szakemberekből" - tette hozzá a HR-szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.