Gazdaság

A biztosítási szektor nem tud növekedni Magyarországon

A biztosítási szektor nem tud növekedni Magyarországon

2011. október 19., szerda
A biztosítási szektor nem tud növekedni Magyarországon

A biztosítási szektor nem tud növekedni Magyarországon, nincs a piacnak olyan szegmense, amelyik fejlődni tudna - nyilatkozta Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Napi Gazdaság szerdai számában.

Az elnök ismertetése szerint a gépjárműpiac esik, és a cégcsődök miatt a vállalati vagyonbiztosítások volumene is csökken. A lakosság megtakarítási hajlandósága lassan mozdul ugyan, de -

Kisbenedek Péter

szavai szerint - "bizonyos hullámok vissza is vetik". A devizahitelek végtörlesztésének nem lesz komoly hatása a lakossági megtakarításokra - fejezte ki reményét az elnök -, aki szerint az életbiztosításokban tartott megtakarításoknak mintegy 5-10 százalékát használják fel erre a célra. A nagyobb probléma inkább az - fűzte hozzá -, hogy az öngondoskodás miként indítható újra. A vagyontárgyak biztosításánál kiemelkedően fontos, hogy az alulbiztosítottság csökkenjen. A Napi kérdésére válaszolva Kisbenedek Péter kifejtette: megfontolandónak tartják, hogy a kormányzat egységes normatív támogatást adjon a különböző hosszú távú öngondoskodást célzó termékekhez, az ügyfélre bízva, milyen típusú megtakarítást akar. A Mabisz elnöke megjegyezte: a magyar gazdaság minden hosszú távra lekötött forinton nyer, hiszen az állampapír- vásárlásokon keresztül a gazdaság finanszírozásához járul hozzá. Kisbenedek Péter a lapban visszaidézte, hogy amikor felmerült a különadó, a Mabisz jelezte: "annak ellenére, hogy a hazai biztosítók semmilyen módon nem játszottak szerepet a pénzügyi válságban..., nagyobb károsodás nélkül mintegy 20 milliárd forint pluszbefizetést tudnak vállalni". A kormány ennek másfélszeresét várta el a szektortól, ami jelentős költségcsökkentésre kényszerítette azt, aminek következtében az állam járulék- és adóbevételektől esett el. Az elmaradó nyereségadó mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a biztosítók nem igényelhetnek vissza áfát. Az idei adó még jobban visszaveti a biztosítókat, mert az adó bázisául szolgáló 2009-es adatokhoz képest a biztosítók ma lényegesen rosszabb körülmények között gazdálkodnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.