Közélet

Szobor őrzi Székkutas alapítója, Gregus Máté emlékét

Szobor őrzi Székkutas alapítója, Gregus Máté emlékét

2011. szeptember 23., péntek
Szobor őrzi Székkutas alapítója, Gregus Máté emlékét

Születésének százötvenedik évfordulója alkalmából szobrot állítottak Gregus Máté mintagazda, a Csongrád megyei Székkutas község alapítója emlékére; a bronz portrét, a csongrádi Máté István alkotását szombaton avatják föl - tájékoztatta az MTI-t Elek András, a hódmezővásárhelyi Emlékpont munkatársa.

Máté István

csongrádi szobrászművész – közadakozásból állított - bronz portréját

Fazekas Sándor

vidékfejlesztési miniszter,

Lázár János

(Fidesz) Hódmezővásárhely polgármestere, országgyűlési képviselő, valamint

Szél István

(Fidesz), Székkutas polgármestere avatja fel szombaton délután.

Gyenge szikes földből települést

Az 1861-ben született Gregus Máté szüleitől mindössze tizenhat kataszteri hold gyenge, szikes földet örökölt tanya nélkül. Birtokát élete végére ötszörösére növelte, négy tanyát épített, hengermalmot, pálinkafőzőt létesített, jelentős tudást szerzett, mintegy ötszáz kötetes könyvtárat gyűjtött össze.

Nagy Gyula

, a puszta neves kutatója azt írta róla, hogy birtoka Hódmezővásárhely tanyavilágának csodája s legkülönb eredménye, amellyel mintegy fél évszázaddal megelőzte korát. Gregus Máté az alföldi homokon alapította meg gyümölcsös birtokát, amelyen őszibarackerdő, almaerdő, jeruzsálemi szilva, cseresznye, nemesített meggy nőttek. Mintegy félszáz fajta rózsát termesztett, kezdeményezésére egységesen nemesített parlagi fehér baromfit tenyészettek a kutasi határban. Az 1890-es években kezdődött közéleti tevékenységével még többet használt azonban környezetének, a vásárhelyi parasztságnak. Belterjes gazdálkodással, tervszerű, jól szervezett gyümölcstermesztéssel, állattenyésztéssel mintagazdaságot teremtett az 1890-es években vásárolt homokos földű pósahalmi birtokán, mely mintaképe, segítője lett a környék kisgazdáinak. 1893-ban megalapította a Pusztakutasi Olvasókört. A törvényhatósági bizottság tagjaként a Gazdasági Egyesület alelnökeként mindent megtett a vásárhely-kutasi határ fejlődéséért, önállósodásáért; így őt tekinthető a mai Székkutas község alapítójának. Fogyasztási, értékesítési szövetkezetet alapított, kiharcolta a várostól az alakuló település számára az állandó közigazgatási kirendeltséget, orvost, a piactartás jogát, az államtól posta, vasútállomás, rakodó létesítését. Kezdeményezésére, közreműködésével villanyvilágítás, gyógyszertár, új iskola, templomok tették könnyebbé a kutasiak életet. 1935-ben Simándi Béla tanyai tanítóval megszervezte a népi íróknak a parasztsorssal ismerkedő vásárhelykutasi találkozóját. A sajátjaként vállalt közösségi ügyekért a sajtóban is szót emelt, de megírta például a régi puszta krónikáját is. Tevékenysége országos visszhangot váltott ki. Gregus Mátéról a róla elnevezett általános iskola aulájában a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ munkatársainak közreműködésével összeállított kiállítás nyílik, amelyen eredeti családi dokumentumok, korabeli fényképek és újságcikkek által elevenedik meg a mintagazda élete és emlékezete. A tizenhat tablóból álló tárlaton megismerhető Gregus Máté munkásságának sokrétűsége, de a látogatók megtudhatják azt is, mi lett az örökség sorsa, hogyan forgatta ki mindenéből a kommunista hatalom a Gregus családot, valamint hogyan próbálták a falu alapítójának emlékét is végképp eltörölni. Az érdeklődők a szeptember 30-ig nyitva tartó kiállításon az eredeti dokumentumok mellet számos korabeli paraszti eszközt is megtekinthetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.