Közélet

Megkezdődött a Dóm téri bormustra + FOTÓK

Megkezdődött a Dóm téri bormustra + FOTÓK

2011. szeptember 14., szerda
Megkezdődött a Dóm téri bormustra + FOTÓK

A Pavane zászlóforgató együttes után a borrendek is felvonultak a Dóm téren, ahol az Árkád Szeged színpadán Botka László polgármester megnyitotta a város új gasztronómiai rendezvényét, a hagyományos tavaszi borfesztivál első őszi kistestvérét, a BorTért.

Szeged olyan, mintha csak nagyszabású szabadtéri fesztiválokra tervezték volna, idézte

Balázs Béla

gondolatát a polgármester. A szegediek és a hozzánk érkező vendégek is megállapíthatják, hogy a város különleges vonzerejét a szabadtéri fesztiválok sora jelenti. Arra törekedtünk, hangsúlyozta

Botka

, hogy a fesztiválok számát gyarapítani tudjuk, hogy az idegenforgalmi évad ne csak egy-két hónapra korlátozódjon, hanem az év minden évszakában, minden hónapjában színvonalas rendezvényekkel tudjuk szórakoztatni a szegedi közönséget, meg a hozzánk látogató vendégeket. E törekvésnek jelentős szerepe volt abban, hogy az elmúlt öt-hat évben a Szegedet felkereső turisták száma megduplázódott, és a város stabilan bekerült Magyarország 10 leglátogatottabb idegenforgalmi központja közé. A vendéglátás és idegenforgalom, a fesztiválturizmus fontos és meghatározó fejlődő ágazatává vált.”Külön büszkék voltunk és vagyunk fesztiválkínálatunkban a májusi Szeged Napjához kötődő borfesztiválra, ami 17 alkalommal került immár megrendezésre, és nagyban hozzájárult a magyar borkultúra fellendüléséhez, nemzetközi hírnevének öregbítéséhez. Ezért fogadtuk örömmel azt a kezdeményezést, hogy ősszel is rendezzünk borünnepet Szegeden” – szögezte le a polgármester. Botka gratulált a szervezőknek, köszönetet mondott azért, hogy több mint 50 borász vállalta a részvételt, majd reményét fejezte ki, hogy az első őszi, Dóm téri borünnep népszerű lesz, valódi hagyománnyá alakul, és beépül a város fesztiválkínálatába. Szeged város és a BorTér díszvendége a Pannonhalmi Apátság Pincészete, a rendezvény két fővédnöke pedig

Várszegi Asztrik

főapát Pannonhalmáról és

Kiss-Rigó László

megyés püspök.

A Dóm tér BorTérré változik

Kevés város büszkélkedhet olyan térrel, mint Szeged a Dóm térrel, kezdte a püspök „Olyan tér ez, amely egyformán ad otthont a közélet eseményeinek, a vallás, a kultúra, a művészet, a sport, a természet- és egészségvédelem legkülönbözőbb programjainak. Amikor most néhány napra a Dóm tér BorTérré változik, tudatosíthatjuk, hogy a bornak igenis van köze az imént felsorolt területekhez" - fogalmazott Kiss-Rigó László. A szervezők nevében a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója, Licsicsányi Ilona szólt az egybegyűltekhez. Szerinte is méltó zárása lesz az idei fesztiválnyárnak ez a borünnep, és remélhetőleg mindenkinek maradandó élményt nyújt, hogy megismerheti Szeged múltját, a vidék szőlőtermesztését. A megnyitó résztvevőit Dlusztus Imre, a BorTér főtanácsadója is köszöntötte. Aki bejárta a teret, találkozott kiállítási tárgyakkal, posztamensekkel, sőt egy szép kis házzal is, amely pontosan bemutatja az alföldi szőlő- és borkultúrát. A kiállítás szervezője, Simon András néprajzkutató a borfesztivál kulturális jellegének kiemelésében segédkezett. Elmondta, kiállítás formájában próbálták bemutatni, hogy a magyar szőlő- és borkultúrának milyen jelentős és nagy múltja van, s ebben hol helyezkedik el az Alföld és Szeged városa. A kiállított dokumentumok a 19. század végéről és a 20. század elejéről származnak, s arról árulkodnak, milyenek jelentős események történtek városunkban ebben az időszakban. 1910-ben éppen Szegeden alakult meg a Homoki Szőlősgazdák Országos Egyesülete, és itt került sor egy olyan eseményre, kiállításra, ami már borkóstolóval volt egybekötve. A kiállítási anyag másik része egy napsugaras oromzatú faházban található, ahol tárgyakkal jelenítették meg az említett kor népi kultúrájának világát. Szanka József magángyűjtő tárgyait csodálhatjuk itt meg. A szőlészeti és borászati eszközök mellett olyan tárgyak, bútordarabok, használati eszközök is helyet kaptak, amelyek tulajdonképpen egy környezetet, miliőt teremtenek meg, a kor paraszti és polgári világát tükrözik. Simon András bízik abban, hogy a kiállított tárgyak és a naponta rendezendő pódiumbeszélgetések hozzájárulnak ahhoz, hogy a Dóm tér, amely BorTérként fogadja néhány napig a vendégeket, valóban a kulturált borfogyasztás és a borhoz szorosan kapcsolódó kultúrának a tere és helyszíne legyen. Tekintse meg a borlovagokról és borhölgyekről készített extrafelbontású képünket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.