Közélet

Népszerű volt a SZEGEDma "hír"-es halászleve + FOTÓK

Népszerű volt a SZEGEDma "hír"-es halászleve + FOTÓK

2011. szeptember 3., szombat
Népszerű volt a SZEGEDma "hír"-es halászleve + FOTÓK
Már a Belvárosi hídról érezni lehetett a halászlé illatát, hiszen szombat reggel több száz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Partfürdőn. Mindenki a saját receptje alapján készítette el a hallét, a tradicionális szegedi mellett balatoni és bajai receptekkel is találkoztunk. Sárkányhajós viadalok választják el a Tisza két oldalán letáborozó halfőző fesztivál résztvevőit. A rakparton a kirakodóvásár és a nagy bogrács kapott helyet, a Partfürdő területét pedig a főzők foglalták el. Szeptember elseje és negyedike között immár 15. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, mely hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. A Belvárosi híd alól indult esemény lassan kinőtte magát, és már évek óta az újszegedi partfürdőig ível. A szervezők idén is több ezer embert várnak a rendezvényre kulturális és zenés rendezvényekkel, látnivalókkal. Ebéd előtt, és közben sem unatkozhat az ember: a honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi zenekara a tűző napon sorakozott fel hangszerarzenáljával, és fúvószenével szórakoztatta a köréjük gyűlt tömeget. A szervezők a kicsikre is gondoltak: bohócok és mutatványosok szórakoztatják őket.

Kétszáz éves bográcsban rotyog a SZEGEDma halászleve

A tűz már a SZEGEDma bográcsa alatt is fellángolt. Hírportálunk a Telin TV-vel közösen állított sátrat a bejárathoz és a medencéhez közeli árnyékos ligetben. Az alaplé korán reggel került a bográcsba – ami egy kétszáz éves, öntöttvas főzőedény – a hagyományos, szegedi receptet követve: négy-öt órát főztük a hal belsőségeit, illetve a "kevésbé használható" részeket. Kis lángon, lassan rotyogtatva a halhús és a csont különválik, ezután lepasszírozhatjuk, és összefőzhetjük a halleves többi részével. Az elkészítés legfontosabb része az összetevők körültekintő, és arányos használata. Éppen elegendő paprika, paradicsom, só, bors és egy kis fokhagyma kell a legideálisabb ízvilág eléréséhez. Szakácsunk szerint ezt azonban nem lehet számokban kimutatni, egy idő után rutinból is megérzi az ember, hogy miből mennyi kell.

A polgármester meglátogatta a nyugdíjas szekciót

Botka László polgármester is kilátogatott a halászléfőző fesztiválra, feleségével és gyerekeivel körbejárta a Partfürdő területét.
A Partfürdőn a cégek és baráti társaságok mellett a pártok is képviseltették magukat. Igaz az MSZP most nem nevezett a főzőversenyre, ők a Belvedere előtt kínálgatták az arra járókat. „Szegedi halászlé államtitokkal” – ezzel nevezett a szegedi Fidesz. Gyimesi László elnök természetesen nem árulta el, hogy mit is takar az államtitok. Természetesen mindenkit vendégül láttak, akik ellátogattak sátrukhoz. Frank Sándor, a rendezvény ötletgazdája portálunknak elmondta, több mint 200-an jelentkeztek az újszegedi partfürdőn a főzőversenyre. Vannak, akik 20-30 főt látnak vendégül, ám akad olyan is, aki ezer fővel jöttek ki. Hozzátette, kettős cél vezérelte a szervezőket, egyrészt, hogy megkedveltessék a halat az emberekkel, másrészt, hogy Szeged hírnevét tovább öregbítsék. „Szegednek két tradicionális étele van, a halászlé és a gulyás, s az egész országban nincs még egy olyan város, mely ezzel büszkélkedhet. Mi felkaroltuk azt a halas dolgot, s úgy gondolom, hogy a fogyasztásból is jól látszik, sikerrel jártunk” – fogalmazott Frank Sándor. A neves szakemberekből álló zsűritől megtudtuk, hogy el lehet rontani a halászlevet is, vannak, akik túl jót akarnak, és előfordul, hogy ízetlen, jellegtelen halászlé is készül. Persze, nem ez a jellemző, a többség ízletes hallével kínálta meg vendégeit.
Tekintse meg a Tisza partját óriásfelbontásban is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.