Népszerű volt a SZEGEDma "hír"-es halászleve + FOTÓK


Kétszáz éves bográcsban rotyog a SZEGEDma halászleve
A tűz már a SZEGEDma bográcsa alatt is fellángolt. Hírportálunk a Telin TV-vel közösen állított sátrat a bejárathoz és a medencéhez közeli árnyékos ligetben. Az alaplé korán reggel került a bográcsba – ami egy kétszáz éves, öntöttvas főzőedény – a hagyományos, szegedi receptet követve: négy-öt órát főztük a hal belsőségeit, illetve a "kevésbé használható" részeket. Kis lángon, lassan rotyogtatva a halhús és a csont különválik, ezután lepasszírozhatjuk, és összefőzhetjük a halleves többi részével. Az elkészítés legfontosabb része az összetevők körültekintő, és arányos használata. Éppen elegendő paprika, paradicsom, só, bors és egy kis fokhagyma kell a legideálisabb ízvilág eléréséhez. Szakácsunk szerint ezt azonban nem lehet számokban kimutatni, egy idő után rutinból is megérzi az ember, hogy miből mennyi kell.A polgármester meglátogatta a nyugdíjas szekciót
Botka László polgármester is kilátogatott a halászléfőző fesztiválra, feleségével és gyerekeivel körbejárta a Partfürdő területét. A Partfürdőn a cégek és baráti társaságok mellett a pártok is képviseltették magukat. Igaz az MSZP most nem nevezett a főzőversenyre, ők a Belvedere előtt kínálgatták az arra járókat. „Szegedi halászlé államtitokkal” – ezzel nevezett a szegedi Fidesz. Gyimesi László elnök természetesen nem árulta el, hogy mit is takar az államtitok. Természetesen mindenkit vendégül láttak, akik ellátogattak sátrukhoz. Frank Sándor, a rendezvény ötletgazdája portálunknak elmondta, több mint 200-an jelentkeztek az újszegedi partfürdőn a főzőversenyre. Vannak, akik 20-30 főt látnak vendégül, ám akad olyan is, aki ezer fővel jöttek ki. Hozzátette, kettős cél vezérelte a szervezőket, egyrészt, hogy megkedveltessék a halat az emberekkel, másrészt, hogy Szeged hírnevét tovább öregbítsék. „Szegednek két tradicionális étele van, a halászlé és a gulyás, s az egész országban nincs még egy olyan város, mely ezzel büszkélkedhet. Mi felkaroltuk azt a halas dolgot, s úgy gondolom, hogy a fogyasztásból is jól látszik, sikerrel jártunk” – fogalmazott Frank Sándor. A neves szakemberekből álló zsűritől megtudtuk, hogy el lehet rontani a halászlevet is, vannak, akik túl jót akarnak, és előfordul, hogy ízetlen, jellegtelen halászlé is készül. Persze, nem ez a jellemző, a többség ízletes hallével kínálta meg vendégeit.
