Kultúra

Kutatók Éjszakája - tudomány fesztiválköntösben + FOTÓK, VIDEÓ

Kutatók Éjszakája - tudomány fesztiválköntösben + FOTÓK, VIDEÓ

2011. szeptember 24., szombat
Kutatók Éjszakája - tudomány fesztiválköntösben + FOTÓK, VIDEÓ

Pénteken kora délutántól egészen szombat hajnalig több mint hetven program várta Szegeden a Kutatók Éjszakáján az érdeklődőket. A látványos bemutatókkal, érdekes kísérletekkel színesített tudományos ismeretterjesztő fesztivál egy rádiószonda útjára bocsátásával ért véget.

A Szegedi Tudományegyetem majd minden épülete kitárta kapuit az Európa-szerte megrendezett különleges estén, de a Füvészkertbe, a Csillagvizsgálóba és az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi Regionális Központjába is várták mindazokat, akik az egyes tudományterületek érdekességeivel akartak közelebbről megismerkedni. Ezen a különleges péntek estén például a tarajos amőba matematikai képletét is meg lehetett ismerni, bárki megvizsgáltathatta testalkatát, háztartási eszközökkel lehetett kísérletezni, sőt még törött emberi csontokat is össze lehetett ragasztani.

Izzók, lézer, ökolábnyom

A TIK aulájában zöld kvízekkel is várták a látogatókat, s a látogatók megmérhették ökológiai lábnyomukat, vagyis azt, hogy életvitelük biztosításához hány hektár termőterületre van szükség.

Szucsán János

is kiszámította ökológiai lábnyomát a lézeres előadás után, amíg a gyerekei végigböngészték a programsort, hogy melyik helyszínen is folytassák az estét.

Gyarmati László

pr-gyakornok portálunknak elmondta, hogy TIK igazgatósága által útjára indított Zöldülj velünk! program keretében a látogatók környezettudatos fogadalmait az ígéret-fánál várták, emellett kvízekkel is készültek többek között. „Kazántúrára is várjuk a kíváncsiskodókat, bárki megnézheti, hogy egy ilyen 25 ezer négyzetméteres központ miként tud fenntarthatóan működni. A TIK műszaki kollégájának kalauzolásával meg lehet tekinteni a hűtési és fűtési rendszert is” – tette hozzá.

Az emeleten újabb érdekességbe botlottunk.

Kovács Attilától

, az SZTE Optika és Kvantumelektronikai Tanszékének adjunktusától megtudtuk, hogy az energiatakarékos izzók higanytartalmuk miatt károsak a környezetre, így érdemes elvinnünk azokat az üzletekben kihelyezett gyűjtőkbe. „Különböző izzók spektrumát tudjuk itt megvizsgálni, azaz hogy milyen színű fényből áll össze az a fénysugárzás, amit látunk” – magyarázta az adjunktus. A halogénizzónak szép folytonos spektruma van, ezzel szemben az energiatakarékos izzó csak bizonyos színű komponenseket tartalmaz. Ez zavaró a szemünknek, pláne, hogy még az UV tartományban is intenzív vonalakat mutatott a műszer. Az egyre divatosabb LED-es fényforrás ennél jobban vizsgázott, kékes és zöldes komponensből állt a vizsgált fényforrás, mely az energiatakarékosénál jobban közelített a természetes fény spektrumához. A lézerekről is lehetett előadást hallgatni, illetve a vállalkozó szelleműek maguk is építhettek lézert. A makói József Attila Gimnáziumból egy egész busznyi diák érkezett a TIK-be a Kutatók Éjszakájára.

Dobsa Brigitta

portálunknak elárult, hogy a fizikával kapcsolatos előadások és kísérletek vonzották a péntek esti programra.

Kiásható fosszíliák

A bölcsészkar is tartogatott érdekességeket, a kicsik pedig akár haza is vihettek egy-egy néhány ezer éves maradványt. Volt lehetőség ugyanis arra, hogy őzek, szarvasok és szarvasmarhák csontjait kutassák ki homok közül, amit ecsettel megtisztogathattak. Ezeknél a csontoknál azonban jóval régebbiekből sem volt hiány. „Könnyű helyzetben vagyunk, mert ősmaradványokat mutogatunk, és természetesen a gyerekeknél az őshüllők viszik el a pálmát. Szerencsére tudunk mutatni például lábnyomokat, dinó kakit. Repülő őshüllő maradványaink is vannak a földtörténet középkorából, illetve az óriáscápák, a mamutok és barlangi medvének maradványai is lenyűgözik a látogatókat” – magyarázta

Gulyás Sándor

egyetemi tanársegéd. Legidősebb fosszíliájuk 1600 millió éves, ami egy baktérium maradványa. Egyes laborok ajtajai is kitárultak ezen az estén, ahol a szakemberek elmagyarázták, miként is gyűjtenek be, majd elemeznek mintákat, amit természetesen a betérők maguk is kipróbálhattak. A természet alkotta ásványok megismerését pedig papírból kivágott és összeragasztott makettekkel szemléltették a gyerekeknek. A mintegy hetven előadás, bemutató közül a legutolsó éjfél körül kezdődött az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi Regionális Központjában. A látogatás, s egyben a Kutatók Éjszakájának szegedi zárásaként egy órakor egy rádiószondát bocsátottak útjára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.