Közélet

Jól haladnak az egyeztetések a Munka törvénykönyvéről

Jól haladnak az egyeztetések a Munka törvénykönyvéről

2011. szeptember 14., szerda
Jól haladnak az egyeztetések a Munka törvénykönyvéről

Jól haladnak az egyeztetések az új Munka törvénykönyvéről (Mt.), amelyről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán folytatta a tárgyalást a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel - mondta Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az MTI-nek a szerdai megbeszélés után.

Czomba Sándor

hangsúlyozta: az egyeztetésen számos kérdésben - például rendkívüli munkavégzés, műszakpótlék, szabadság - közeledtek az álláspontok, a legtöbb vita várhatóan a szakszervezetekre és az üzemi tanácsra vonatkozó szabályok kapcsán lesz. Hozzáfűzte: az utóbbi témában arra kérték a másik két oldalt, hogy dolgozzanak ki közös javaslatot; ezt a jövő heti találkozón vitathatják meg. Az államtitkár elmondta, hogy az egyeztetésen a szakszervezetek közül a Liga, a Munkástanácsok és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) vezetői vettek részt, de

Pataky Péter

, az MSZOSZ elnöke képviselte az Autonómokat, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumát (SZEF), és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülést (ÉSZT) is. A munkaadói oldal képviseletében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vezetői vettek részt a megbeszélésen. Sikerült érdemi egyezségre jutni sok kérdésben, mostanra közel kerültek a felek azokhoz a megoldásokhoz, amelyek mind munkaadói, mind munkavállalói oldalról elfogadhatóak - emelte ki Czomba Sándor. A részletekről szólva kifejtette: a védett kor intézményében már nincsenek viták, az a kérdés csupán, hogy milyen mértékű legyen a védettség. A szabadság kérdésében egyértelműen megállapodás született, a túlmunkát pedig kollektív szerződésben 300 órában szeretnék maximalizálni, a szociális partnerek javaslatai alapján itt is lesz valószínűleg megegyezés - fogalmazott az államtitkár. A rendkívüli munkavégzésről elmondta, hogy azt a munkáltató szabadidőben is "kifizetheti", ugyanakkor itt is látszik, hogy ez kétszeres költséggel jár a munkaadónak, és még itt is közeledhetnek az álláspontok az államtitkár szerint. Hozzáfűzte: a tervek szerint jövő héten lezárják a háromoldalú egyeztetéseket az új kódexről, és elkezdődhet a tervezet közigazgatási egyeztetése. Hangsúlyozta ugyanakkor: miután a kormány is megtárgyalta a javaslatot, lesz egy köztes időszak, amikor az érintettek ismét tehetnek észrevételt, javaslatot a parlament elé bekerülő törvényjavaslathoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.