Közélet

Emlékhelyet avatnak Kolontáron a katasztrófa évfordulóján

Emlékhelyet avatnak Kolontáron a katasztrófa évfordulóján

2011. szeptember 27., kedd
Emlékhelyet avatnak Kolontáron a katasztrófa évfordulóján

Kolontáron emlékhelyet avatnak a vörösiszap-katasztrófa első évfordulóján. A falu kilenc lakosa vesztette életét az ajkai timföldgyár tározójából kiömlő vörösiszap miatt.

Az emlékünnepség az emlékhely megkoszorúzásával kezdődik október 4-én délelőtt Kolontáron - tájékoztatta

Tili Károly

független polgármester az MTI-t. Az ötszáz négyzetméteres emlékhelyet a falu a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen építi fel, az áldozatok emléke előtt erdélyi fafaragók által készített életfával tisztelegnek. Ugyanott felállítanak egy lélekharangot is, az emlékmű a vörösiszap-katasztrófát bemutató tanösvény egyik állomása lesz - mondta. Tájékoztatása szerint az egész napos programban gyertyagyújtás, este fáklyás felvonulás is szerepel, a résztvevők az egy évvel ezelőtt vörösiszappal elöntött kolontári utcákon vonulnak végig. Az ünnepi misét Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálja. A Veszprém megyei településen két utca - a Kossuth és a Malom - semmisült meg a katasztrófában, és 36 lakhatatlanná vált házat kellett lebontani. Készülnek a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójára Devecserben is: szentmisével, az emlékpark avatásával, kiállításokkal és fáklyás felvonulással emlékeznek meg a tragédiáról. Az "emlékezés napján" két épületet is felavatnak, az újonnan felépített postát és a Rotary Ház nevű kulturális és oktatási központot. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.