Kultúra

Bemutatták a Duray Miklósról szóló filmet

Bemutatták a Duray Miklósról szóló filmet

2011. szeptember 21., szerda
Bemutatták a Duray Miklósról szóló filmet

A budapesti Uránia mozi dísztermében szeptember 19-én telt ház előtt mutatták be Koltay Gábor „A szabadság ára" című portréfilmjét Duray Miklósról. Az Uránia műsorára tűzte a filmet – olvasható a Felvidék.ma hírportálon.

A filmbemutatóra számos közéleti személyiség, valamint

Duray Miklós

jelenlegi és egykori pályatársai, tisztelői, barátai jöttek el – a Felvidékről és Magyarországról egyaránt. Eljött

Schmitt Pálné Makray Katalin

, a köztársasági elnök felesége,

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes,

Répás Zsuzsanna

nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár,

Németh Zsolt

külügyi államtitkár,

Szili Katalin

, a magyar Országgyűlés volt elnöke is. Felvidékről is számos közéleti személyiség jött el a bemutatóra, többek közt,

Bárdos Gyula

OT elnök,

Farkas Iván, Őry Péter, Szigeti László

, az MKP alelnökei közül,

Kvarda József

, Nagyszombat megye alispánja és sokan a filmben megszólaló személyek közül. Az Uránia nagytermében a kezdés idejére szinte minden hely foglalt volt. Duray Miklós a filmvetítés előtt könyveit dedikálta.

Koltay Gábor

rövid köszöntő beszédben üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, a film már két éve elkészült, ám az akkor politikai légkör miatt inkább várt a bemutatóval. A megjelenése után néhány hónappal egy németországi útja során került birtokába Duray legendás Kutyaszorító című könyve. Mint mondta, annak elolvasása után tudatosította igazán, hogy a határon túl is élnek honfitársai, és azóta is folyamatosan figyeli Duray Miklós sorsának alakulását. „Korunk szabadságharcosa ő" - mondta. A film 1968-al indul, amikor Budapesten az Illés zenekar szinte a táncdalfesztivál minden díját besöpri. Sokan azt hitték, elkezdődött a szabadság időszaka, közben Csehszlovákiába, így a Felvidékre is elindultak a Varsói Szerződés tankjai, és következett még két évtized a kommunizmus jegyében, a rendszer, mely Duray Miklóst az ellenségének tekintette, többek között kétszer bebörtönözte. A filmben végigpereg szemünk előtt fél évszázad, több kortárs visszaemlékezése segítségével. A film 2009-ben fejeződik be, amikor Duray Miklós ismét bíróság előtt áll, ezúttal azért, mert kimondta véleményét a magyarellenes Szlovák Nemzeti Pártról. A film főszereplője

Varga Klári

, aki a filmvásznon Duray Miklós mellett végigtekintett a felvidéki magyarság elmúlt zavaros évtizedeire. A narrátor szerepében

Sipos Imrét

, illetve az egykori bírósági jelenetben

Galán Gézát

hallhattuk. A film zenéjét a

Koltay Gergely

vezette Kormorán szerezte. A stáblistán a film készítői köszönetüket fejezték

Pogány Erzsébetnek

, aki a film készítése során a különböző helyszínekre, a börtönbe, bíróságra való bejutást intézte,

Dunajszky Évának

a szervező munkáért, valamint

Oriskó Norbertnek

az audiós, videós és sajtóanyagokért. A több mint két órás film végén vastaps zúgott az Uránia moziban. Duray Miklós megilletődött szavakkal köszönte meg mindenki részvételét - a filmbemutatón és a filmben is. Bizakodását fejezte ki, hogy a felvidéki ifjú generáció majd nagyobb sikerrel folytatja az ő korosztálya által megkezdett küzdelmet. A filmbemutató a magyar Himnusz eléneklésével zárult Az Uránia Filmszínház műsorára tűzi a filmet, az érdeklődők legközelebb szeptember 24-én, szombaton 17.45-kor, majd szeptember 28-án, szerdán 16.30-kor láthatják Koltay Gábor új filmjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.