Írjon nekünk

Kultúra

Előkerült a szegedi vár déli kaputornya + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Ásatást végeztek a Móra-parkban, mivel a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) egy trolivezeték-tartó oszlopot szeretett volna a park szélén elhelyezni, azonban mivel a szegedi vár teljes területe fokozottan védett régészeti emlék, így egy 180×180 cm-es szelvényen feltárást végeztek a szakemberek. A kis jelentőségűnek ígérkező munka a szegedi vár pontos helye meghatározásának utolsó epizódjává vált.

“Jelentősebb régészeti emlékekre nem számítottunk, így meglepődtünk, amikor falra bukkantunk” – tájékoztatta portálunkat B. Molnár Csilla ásatásvezető régész. Később kiderült, hogy amit találtak, nem más, mint a szegedi vár déli kaputornyának egy részlete. Az ásatás még jelenleg is folyik, egy keskeny sávban szeretnének rábontani a falra, hogy annak szélességét is meg tudják állapítani.
A vár fennállásának utolsó szakaszában a négyből már csak ez az egy kapu üzemelt. A területet az ásatás befejezése után visszatemetik és renoválják. Az SZKT oszlopának máshova kell kerülnie a fokozott műemléki védelem miatt. Egy vastag betontömb ugyanis nehezítené a későbbiekben a várfalhoz való hozzájutást, ha úgy döntenének, mégis felszínre hozzák és valahogyan láthatóvá teszik a Móra-parkbeli részeket – erre egyébként kedvező lehetőségek esetén vannak távlati tervek – tudtuk meg a régésztől.

Egy elméleti várkutatás már majd’ 120 éve folyik Szegeden – mutatott rá Horváth Ferenc, a szegedi vár történetének kutatója. Az erődítmény lebontását követően rögtön elkezdődött annak kutatása Reizner János történetíró munkássága folytán, és azóta is tart. A vártemplom feltárásával azután több mint egy évtizede megindult a gyakorlati várkutatás is. “Ettől kezdve folyamatosan figyeltük a környező építkezéseket. A törvényi szabályozás lehetővé tette, hogy előzetesen megkutassuk a terepet, így került sor az északnyugati saroktorony feltárására a Fellebviteli Ügyészség épülete alatt, az északi és a déli várfal vonalának pontosítására, amikor a partfalrendezés tervét nyújtotta be a város pályázatra” – tudtuk meg a régésztől.
Horváth Ferenc azt is elmondta, a török időkben a vár másik három kaputornyát befalazták, mivel katonailag védhetetlenek voltak, így a most megtalált kapurész hosszú időn át a vár egyetlen bejárata volt. Valamikor a 18. század végén egy éjszaka hatalmas robajjal összedőlt ez a középkori építmény. Nem építik újjá, lebontják, csak a falba simuló részét tartják meg. Mikor Ráday Gedeon a közben börtönné vált erődítménybe begyűjti a betyárokat, már nincs kaputornya a várnak, csak tölgyfakapu áll a helyén. Ez az állapot marad a nagyárvízig, a bontásig.

1686-ból, a török alóli felszabadulás idejéből egy Marsigli nevű olasz hadmérnök lerajzolja az egész, négyzet alaprajzú várat, külön a védműveket, és jól látható ezen a négyzet alaprajzú déli kaputorony a szoknya alakú csúcsos tetővel. Egy 1709-ből származó kegyképen pedig világosan kivehető, hogy ragyogó piros cseréptető fedi az egész várat. A törökök sokat javították az építményt, de új részt nem tettek hozzá. “Mostmár hajszálpontosan meg tudjuk mondani, hol volt a déli bejárat, az északnyugati saroktorony, a vízitorony máig látható – vagyis eljutunk lépésről lépésre addig a pillanatig, hogy szinte előttünk áll a vár, és bármikor, ha erre szándék jelentkezik, akár az útburkolatban is rekonstruálni tudjuk az egykori középkori szegedi vár alaprajzát. Ez pedig nagy dolog egy földig lerombolt középkori építmény esetében” – összegzett Horváth Ferenc.

Nézze meg a VTV Szeged videó-összeállítását is!

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

A beszédkészségével jutott Szegedről Európa elitjébe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Hosszú út volt, sok áldozattal, rengeteg idő- és energia ráfordítással, nem kevés megpróbáltatással járt.

Tovább olvasom

Kultúra

Fiatal csapat egy vérbeli krimiben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megvan a Rigoletto szereposztása.Tihanyi Ildi és Náray Tamás tervezők gyönyörű fantáziavilágot álmodnak a színpadára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megvan a mórahalmi Patkó Lovas Színház jövő évi műsora!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Bemutatják a Nemzeti Lovas Színház egyik legnagyobb sikerdarabját, A Fekete álarcos lovast és új bemutatóként érkezik a Kincsem című musical is. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál