Közélet

Bővítik a nagyszéksóstói bivalyrezervátumot + FOTÓK

Bővítik a nagyszéksóstói bivalyrezervátumot + FOTÓK

2011. augusztus 4., csütörtök
Bővítik a nagyszéksóstói bivalyrezervátumot + FOTÓK

Közel 400 ezer eurós program keretében bővítik a Nagyszéksóstónál lévő bivalyrezervátumot. A mórahalmi önkormányzatnak romániai partnerei is vannak a fejlesztésben, Pécska városával és egy környezetvédő egyesülettel is együttműködnek a 600 ezer eurós összköltségvetésű projektben.

Széksóstón több mint tíz éve folyamatosan fejleszt a mórhalmi önkormányzat.

Csányi László

elmondta, meg akarták óvni a számukra fontos értékeket, ugyanakkor célul tűzték ki, hogy új funkciókat is adjanak a területnek. „Értékeinket megőrizni csak úgy szabad és érdemes, hogy építészetileg is beleilljenek a környezetbe, illetve a 21. századnak is megfelelő funkciót kapjanak. Ebbe a sorba illik bele a mostani beruházás” – fogalmazott a projektnyitó rendezvényen az alpolgármester. A bivalyrezervátumot három éve hozták létre, akkor 45 állatot telepítettek a Nagyszéksósótónál körülkerített 100 hektáros területre. A bivalyok a vizes élőhelyek „karbantartásában” nagy segítséget nyújtanak, lelegelnek mindenféle növényt, így a nád ritkításával lassan visszajönnek a területre az őshonos madárfajták. Jelenleg már mintegy 60 faj figyelhető meg, emellett megjelent ismét a tavirózsa is, ami bizonyítja, hogy a víz jó minőségű.

Az állatállomány folyamatosan gyarapodik,

ahogy korábban írtuk

idén is húsz körüli szaporulatra számítanak. A fejlesztés emiatt is időszerű, többek között új fedett állatbeállót fognak építeni a jelenleg 68 fős állománynak.

Bíró Mónika

projektmenedzsertől megtudtuk, 240 négyzetméteres oktató- és bemutatóházat, szerszámtároló színt és egy mérési központot is tartalmaz az uniós projekt. A program romániai partnerei, a Pécskai Natura Környezetvédő Egyesület eszközbeszerzést, míg Pécska városa állatorvosi rendelő és a náluk létesítendő rezervátumhoz egy megfigyelő torony építését valósítja meg 2012 február végéig. Az ilyen programok Csányi László szerint több célt is szolgálnak, az allergén növények visszaszorítása, a környezeti értékek megőrzése mellett arra is törekszenek, hogy oktassák a gazdákat. A mórahalmi alpolgármester úgy látja, van létjogosultsága az őshonos állattartásnak, a magánkézben lévő legelők karbantartásában nagy szerepe lehet a bivalyoknak, így tenyésztésüknek gazdasági és természetvédelmi haszna is van. Pécska alpolgármestere,

Stanoiov Miodrag

arról számolt be, hogy környékükről már eltűntek a bivalyok, pedig a két világháború között még igavonó, háztáji állatnak is sokan tartották.

Lovas Lóránd

, a Pécskai Natura Környezetvédő Egyesület elnöke hozzátette, hogy a Maros alsó szakaszánál lévő 17 hektáros tájvédelmi körzetbe összesen 10 bivalyt fognak telepíteni, s akárcsak a Nagyszéksóstónál, a terület megtisztítása lesz a „feladatuk”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.