Írjon nekünk

Rúzs

Terítéken a sárgadinnye

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A dinnyék őshazájának Indiát tartják, ahol már időszámításunk előtt 3000 évvel ismerték, később Görögországban, Melosz szigetén is felbukkant. A legenda szerint latin nevét (Cucumis melo) is e szigetről kapta. Hazánkban már a XIII. században termesztették. A népi gyógyászat a sárgadinnye húsát májgyulladás kezelésére, magjait féreghajtásra, vizelethajtóként és női bajok orvoslására használta. Magas C-vitamin- és karotintartalma miatt a rákmegelőző táplálkozás fontos része. Leggyakrabban nyersen fogyasztjuk, de készíthetünk belőle salátát, koktélt, fagylaltot, befőttet, dzsemet, tortákhoz tölteléket, savanyúságot, szószt. Nézzük csak, hogyan!

Hideg dinnyeleves

Hozzávalók:
– 1 kg sárgadinnye
– 2 dl fehérbor
– 1 citrom leve
– 10 dkg cukor
– só

Elkészítés:
A dinnyét félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát kockákra vágjuk. Rászórjuk a cukrot, összekeverjük, és állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Ráöntjük a bort, a citrom levét, megfűszerezzük, és jól összekeverjük. Behűtve tálaljuk.

Dinnyesaláta füstölt sonkával

Hozzávalók:
– 1 fej saláta
– 50 dkg sárgadinnye
– 4-6 szelet füstölt sonka

az öntethez:
– olaj
– 0,5 dl száraz vörösbor
– citromlé
– só
– fehérbors

Elkészítés:
A salátát leveleire szedjük, jól megmossuk, leszárítjuk. A dinnyéket kimagozzuk, vékony szeletkékre vágjuk. A sót és a borsot a citromlében elkeverjük, hozzáöntjük a bort, majd az olajat lassan, cseppenként belekeverjük. A salátalevelekkel kibéleljük a tányérokat, rátesszük a dinnyekarajokat, meglocsoljuk az öntettel, a tetejére tesszük a sonkaszeleteket.

Dinnye sorbet

Hozzávalók:
– 1-1 sárga- és zöldbélű sárgadinnye
– 5 dkg porcukor
– 2 evőkanál méz
– 1 citrom
– 3 evőkanál konyak
Elkészítés:
A porcukrot, a mézet és a 2,5 dl vizet felforraljuk, kb. 5 percig főzzük, majd a szirupot kihűtjük. A zöldbélű dinnyét félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. A húsát kikaparjuk, és pürésítjük. A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, majd a sziruppal és a dinnyepürével összekeverjük. Néhány órára fagyasztóba tesszük, közben időnként megkeverjük. A sárgabélű dinnye húsából gömböket vájunk, és rövid időre a konyakba tesszük. A dinnyehéjakat cikkcakkosra vágjuk, és megrakjuk a golyókkal és a pürével. (A héj helyett szervírozhatjuk kehelyben is a sorbetet.) Díszíthetjük mentalevelekkel vagy citromkarikával. Jól lehűtve tálaljuk.

Cukros-ecetes sárgadinnye

Hozzávalók:
– félig érett sárgadinnye
– cukor
– só
– ecet
– szalicil

Elkészítés:
A dinnyét meghámozzuk, literes üvegenként 10 dkg cukorból, 1 dl 10 %-os ecetből pici sóval levet készítünk. Az üvegekbe töltött dinnyére öntjük, tetejére szalicilt szórunk és meleg vízben kigőzöljük, majd szárazon dunsztoljuk. Sültek mellé kínáljuk.

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál