Közélet

Trianon-emléknap - a kormányszóvivő az összetartozásról

Trianon-emléknap - a kormányszóvivő az összetartozásról

2011. június 3., péntek
Trianon-emléknap - a kormányszóvivő az összetartozásról

A kormányszóvivő szerint békeszerződés és határvonalak ellenére igenis létezik összetartozás a magyarok között. Nagy Anna a június 4-i nemzeti összetartozás napja alkalmából nyilatkozott az MTI-nek.

A szóvivő felidézte: egy évvel ezelőtt döntött úgy az Országgyűlés, hogy a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítja a trianoni békeszerződés aláírásának napját, s a parlament döntése egy hosszú, csaknem egy évszázados folyamatot zárt le. Ugyanis több mint kilencven éve írták alá a szerződést, és az azóta eltelt időszak alatt voltak olyan évek, évtizedek, amikor nagyon sokan nem is tudtak erről az évfordulóról, hiszen az volt a hatalom célja, hogy ezt elfelejtesse az emberekkel. Ám még azokban az években is - folytatta -, amikor ugyan tudtak Trianonról, az emberek akkor sem tudták pontosan, hogyan viszonyuljanak hozzá.

Nagy Anna

szerint fontos, hogy megerősítsék azt a fajta összetartozást, amely békeszerződések és határok ellenére igenis létezik a magyarok között. Ennek - mint mondta - számos jele van, például a különböző katasztrófák idején, amikor bebizonyosodik, mennyire működik az emberek között az összefogás, az összetartozás. "Ami közös bennünk, amitől valóban összetartozunk, az sokkal több, mint a földrajzi határok, hiszen a kultúránk, a nyelvünk, az értékeink és a történelmünk az, ami igazán erős összekötő kapocs" - fogalmazott, hozzátéve, az összetartozást erősíti az az ismeretanyag is, amelyet a gyermekek kapnak az iskolákban azért, hogy "ők már ne úgy nőjenek fel, mint ahogy például az én nemzedékem is felnőtt, hogy agyonhallgatták és eldugták Trianont". Az iskolai megemlékezések előkészítésének megkönnyítésére 131 oldalas pedagógiai háttéranyag készült a nemzeti összetartozás napjáról. A szombati rendezvényekről szólva a kormányszóvivő kifejtette: a megemlékezésre több helyen is lesz lehetőség majd az országban, így például Ópusztaszeren és Sárospatakon. A fővárosban szombat reggel felvonják a nemzeti lobogót az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren, a budai Várban pedig délelőtt

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes,

Hoffmann Rózsa

oktatásért felelős államtitkár és

Répás Zsuzsanna

nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszönti a Szentháromság térről határon túli tanulmányi kirándulásra induló diákcsoportokat. A tanulók többek között Beregszászra, Kassára, Révkomáromba, Dunaszerdahelyre, Pozsonyba, Vereckére, Ungvárra és Fülekre utaznak. A Parlamentben ismét ingyenes nyílt nap lesz. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban délben kezdődik az ünnepi program, ahol

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi megyés püspök és

Tőkés László

református püspök, európai parlamenti képviselő mond hálaadó imát, majd ünnepi beszédet tart

Kövér László

, az Országgyűlés elnöke. Sárospatakon 17 órakor ünnepi ökumenikus istentisztelet lesz; az eseményen Semjén Zsolt mond ünnepi beszédet. Nagy Anna tájékoztatása szerint a nemzeti összetartozás napján mintegy négyszázan vehetik át a magyar állampolgárságot igazoló dokumentumaikat országszerte, így például Hódmezővásárhelyen, Egerben, Hajdúnánáson, Baktalórántházán, Békéscsabán és Budapesten, valamint külföldön is, többek között Ausztráliában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.