Gasztro

Siserahad etetése

Siserahad etetése

2011. június 13., hétfő
Siserahad etetése

Gyereknapon, gyereknap előtt vagy után - a gyerkőcök köztudottan szeretnek együtt „zsúrozni” óvodás, vagy játszópajtásaikkal, iskolatársaikkal. Ha négyen-öten összejönnek, előbb-utóbb „feleszik” a kamránkat. Jobban járunk, ha felkészülünk az érkezésükre, vagy ha a nagyobbakat megtanítjuk néhány kiadós finomság önálló elkészítésére. Ebben leszünk most az anyukák és apukák segítségére. Tegyük félre most a chipset és a kólát, jöjjenek a gazdaságos és házias jellegű csemegék.

Krumpli minden mennyiségben…

Ahol élénk a „gyerekforgalom”, ott állandóan legyen krumpli! Változatosan készíthetjük el, kitűnő rágcsálnivaló. A gyerekek persze segítsenek a tisztításban! Többféle formára vághatjuk, olajban megsüthetjük. A leszűrt sült krumplit teregessük szét egy nagy tálcán, hogy hamar kihűljön és ropogós maradjon. Se sózni, se lefedni nem kell, mert megpuhul. Leginkább a kockaburgonya, a hasábburgonya, a szalmaburgonya a lurkók kedvence. Ezekhez készíthetünk különféle mártogatókat: kapros joghurtot, fokhagymás majonézt, tartásmártást, mustárral és reszelt sajttal ízesített tejfölt.

Zöldségek – nyersen

Ugyanebbe a mártásba mártogathatják az egyforma hasábokra vágott sárgarépát, karalábét, zöldpaprikát vagy uborkaszeleteket. A zöldségeket meg is grillezhetjük, de nyersen egészségesebb.

Túró – megbolondítva

Nem drága és jó kiadós, ha készítünk egy nagy tál túrókrémet, amibe sós kekszet mártogathatnak a gyerekek. A túrókrémhez szükséges 25 dkg tehéntúró, 2 pohár tejföl vagy kefir, 1 csokor finomra vágott reszelt piros retek, és egy csokor, nagyon finomra vágott zöldhagyma a zöldjével együtt.

Zsíros kenyér – másképp

A hagyományos hagymás zsíros kenyeret is felújíthatjuk egy kicsit: 1 kg apró vöröshagymát tisztítás után vágjunk négybe (a gyerekeket itt is bevonhatjuk az elkészítésbe), majd 15 dkg zsíron fedő alatt pároljuk üvegesre, de ügyeljünk arra, hogy ne puha, inkább „harapható” legyen! Ha megsóztuk, szórjunk rá kevés reszelt szerecsendió-virágot! Keverjük össze 1-2 evőkanálnyi mustárral, hagyjuk kihűlni, majd keverjünk bele 1 csokor finomra reszelt retket. Ezzel a keverékkel kell megrakni a kenyérkét. A gyerekek egy szempillantás alatt eltüntetik a tálcáról.

Pizzalepény a sütőből

Ha meleg falnivalót akarunk az asztalra, készíthetünk előre egy nagy tepsi pizzalepényt is, az alábbi módon: terítsük be elősütött pizzatésztával egy nagy tepsi alját, úgy, hogy a kerek pizzalapokból vágjunk négyszögeket. (A levágott tésztarészek sem vesznek kárba, mert kiszárítva morzsának is felhasználhatók.) A tepsi nagyságától függ, hogy hány tésztadarab kerül bele. Egy üveg paradicsommártást vagy ketchupot keverjen egy nagy adag besamelmártásba (5 dkg lisztből, 5 dkg vajból, és fél liter tejből), és 10 dkg reszelt sajttal, sóval, borssal, zúzott fokhagymával keverjük sűrű krémmé. Ezt kenjük fel a tésztára, majd szórjunk rá bármilyen, csíkokra vágott felvágottat, sonkát, szalámit. Hagymakarikákkal, végül reszelt sajttal koronázzuk. Már csak akkor süssük meg, amikor a srácok éhesek.

Édesség is legyen!

Gyorsan elkészíthető a túrókrém édes változata: a kefires túróba keverjünk ízlés szerint mézet, citromlevet és reszelt citromhéjat! Vagy bármilyen otthoni lekvárt keverünk össze kefirrel, majd adjuk hozzá a túrót. (Ilyenkor nem kell bele külön cukor, vagy édesítő, mert a lekvár önmagában is édes.) Ha a vendégséget megelőző nap müzlit, mazsolát, diót összekeverünk joghurttal és kevés lekvárral, másnapra csodálatos krémmé egyesül. Hűtőszekrényben tartsuk tálalásig, úgy az igazi. Tálalás előtt ismételten keverjük át, és kompótos tálkákat készítsünk mellé, melybe a gyerkőcök annyit kanalazhatnak, amennyit kívánnak.

Az ital se hiányozzon!

Frissen centrifugált gyümölcsivóleveket vagy enyhén behűtött citromos teát, limonádét adjunk a finomságok mellé. De készíthetünk turmixitalokat is. Ha csökkentett zsírtartalmú tejet turmixolunk össze befőttlével, lekvárral vagy előzőleg felengedett mirelit nyers gyümölccsel, akkor roppant finom és olcsó italt tálalhatunk a lurkóknak.

Gyümölcsök – minden mennyiségben

Cukros, krémes torták, sütemények helyett rakjunk többféle gyümölcsöt az asztalra: alma, narancs, banán, eper, dinnye, apróra tálkákba kockázva, vagy gyümölcssalátaként elkészítve finom csemegét jelentenek az édesszájúabbaknak is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.