Közélet

Módosult és szigorúbb lett a mentésről szóló rendelet

Módosult és szigorúbb lett a mentésről szóló rendelet

2011. június 28., kedd
Módosult és szigorúbb lett a mentésről szóló rendelet

A mentés szakmai színvonalának emelése, valamint a betegek biztonságának fokozása érdekében módosult a mentésről szóló rendelet - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság kedden az MTI-vel.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent új szabályozás "a mentés szakmai színvonalának emelkedéséhez, a gyorsabb, hatékonyabb betegellátáshoz" járul hozzá, különösen a sürgősségi területen - emelték ki. A gyakorlatban már eddig is alkalmazott új mentőegységtípusok, mint a mentőmoped, a gyermek-mentőorvosi gépkocsi, a mentőtiszti gépkocsi, a sürgősségi mentőhajó, valamint a transzplantációs mentőgépkocsi is bekerültek a jogszabályba, így működésük jogszabályi alapja is megteremtődött. Szigorúbbá válnak a mentésben részt vevőkkel szemben támasztott követelmények is. Az új szabályozás részletesen meghatározza a mentésirányítók, a mentésvezetők, a szolgálatvezető főorvosok, valamint a mentőhelikopter-pilóták foglalkoztatásának feltételeit. Az új szabályozás kitér a mentőegységek minimálisan szükséges felszereltségére is, illetve az ellátás során alkalmazandó gyógyszerkészlet aktualizálására is. A jövőben az esetkocsikat kötelező lesz lélegeztetőgéppel, valamint életmentő készítmények beadásához szükséges eszközökkel felszerelni. "Így bizonyos esetekben hatékonyabban stabilizálható a beteg állapota, lassítható vagy megállítható a betegség vagy sérülés súlyosabbá válása" - hangsúlyozták. A jövőben a csecsemő- és gyermekellátást végző mentőegységek járművein is alapfelszerelés lesz a felnőttellátáshoz szükséges sürgősségi táska. Indokolt esetben tehát ezek az egységek is képesek lesznek megkezdeni a felnőtt betegek, sérültek eszközös ellátását. Kiemelték, hogy szigorodnak a rendezvénybiztosítás feltételei is. A rendezvény egészségügyi biztosítását ellátó mentőszervezet köteles az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) bejelenteni a rendezvényt, valamint a szervezet elérhetőségét. A rendezvény megfelelő egészségügyi biztosításáért a rendezvény szervezője és az illetékes mentőszervezet egyaránt felelős. A bejelentés elmulasztása vagy a rendezvény nem megfelelő biztosítása esetén a szankciók kiszabása továbbra is az ÁNTSZ feladata. A kiemelt jelentőségű állami rendezvények biztosítását a jövőben az Országos Mentőszolgálat látja el - írta az államtitkárság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.