Gazdaság

Magosz: nem szükséges fajtaoltalmi nyilatkozatot tenni

Magosz: nem szükséges fajtaoltalmi nyilatkozatot tenni

2011. június 14., kedd
Magosz: nem szükséges fajtaoltalmi nyilatkozatot tenni

Nem szükséges a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. által kiküldött nyilatkozattételi felszólításra válaszolni, mivel a kft. által kiküldött levél nem tesz eleget a vonatkozó jogszabályi követelményeknek - erről tájékoztatja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tagjait.

Az

Obreczán Frernc

főtitkár és

Kiss Miklós

, az ifjúgazda-tagozat elnöke által jegyzett Magosz tájékoztatót az MTI kedden kapta meg. Ebben arra emlékeztetnek, hogy a jogszabályok szerint a mezőgazdasági termelő a jogosult engedélye nélkül saját gazdaságában szaporítás céljából hasznosíthatja a betakarításból származó terményét. Abban az esetben, ha ez a fajta fajtaoltalom alatt áll, és a gazda a saját gazdaságában való elvetésével jutott hozzá, akkor a fajtajogosultat - 21 faj, például csicseriborsó, lucerna, lóbab, zab, árpa, rizs, rozs, tritikálé, búza, burgonya, olajrepce, valamint lenmag esetében - méltányos összegű díjazás illeti meg. A fajtaoltalom tulajdonosai és azok megbízottjai - így a Szegedi Gabonakutató, a Martonvásári Gabonakutató, az IKR, a KITE, a Saaten Union, a Mitemag, a Limagrain és a Hungaroseed - jogukat nem önállóan, hanem egy szervezet útján kívánták képviselni, közös nonprofit kft.-t hoztak létre. Ezért a jogosultakat képviselő Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. a törvény erejénél fogva jogosult nyilatkozatot kérni a gazdától, illetve a termelőnek kötelessége azt megválaszolni. A törvény azonban azt is előírja, hogy a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft-nek a megkeresésben utalnia kell arra is, hogy milyen adatok alapján feltételezte, hogy a mezőgazdasági termelő az általa képviselt fajtákat saját célra ismételten visszavetette. A kft. a megkeresését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) támogatási listájáról származó adatokra alapozta, ezekből az adatokból azonban nem valószínűsíthette, hogy a gazda oltalom alatt álló fajtákat vetett vissza. Ilyen adatot nem tartalmaz a szóban forgó levél - tájékoztatta Kiss Miklós az MTI-t. A levél arról is tájékoztat, hogy a Magosz támogatja a magyar növénynemesítést, a minőségi vetőmag előállítást és felhasználást. Ennek szellemében és a kialakult helyzet megnyugtató rendezése érdekében egyeztetést kezdeményezett az egyértelmű jogalkalmazási gyakorlat kialakítása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.