Közélet

A magán-nyugdíjpénztári vagyonból csökkentik az államadósságot

A magán-nyugdíjpénztári vagyonból csökkentik az államadósságot

2011. június 14., kedd
A magán-nyugdíjpénztári vagyonból csökkentik az államadósságot

Alapvetően az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon mintegy 50 százalékát kitevő állampapír részéből fogják csökkenteni az államadósságot - mondta Barta György, a CIB Bank vezető elemzője az MTI-nek a miniszterelnök bejelentésére reagálva.

Orbán Viktor

miniszterelnök kedden Belgrádban bejelentette, hogy a magyar kormány a nemzeti össztermék 81 százalékát kitevő államadósságot július 1-jétől 77 százalékra csökkenti egy lépésben, erről jövő héten lesz bejelentés. A miniszterelnök a sajtónak azt is elmondta, hogy Magyarország minden rendelkezésre álló pénzt az államadósság csökkentésére fordít. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) keddi közlése szerint a pénztárak összességében 2.946 milliárd forintnyi vagyont adtak át az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK, amelyből mintegy 140 milliárd forintnyi volt a készpénzállomány.

Barta György

elmondta: az államadósság idei csökkenése az átvett nyugdíjpénztári vagyonnak tudható be. A CIB vezető elemzője úgy vélekedett, hogy a kormány fiskális rátermettsége jövőre derül ki igazán, amikor nem lesznek ilyen nagy egyedi bevételek, mint például a nyugdíjvagyon. A csökkenés be van árazva, erre a piac számít, inkább az lesz az érdekes, hogy az adósság milyen mértékben tud majd csökkenni 2012-ben - tette hozzá. A kormánynak többféle előrejelzése is volt arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben tud csökkenni az adósságpálya. Egy kicsit eltér attól, amit a nemzetközi szervezetek várnak, a kormány egy kicsit meredekebben csökkenő adósságpályára számít. Ez Barta György szerint elsősorban annak tudható be, hogy a növekedési előrejelzéseik is valamivel optimistábbak, mint a nemzetközi szervezeteké. Erre vonatkozóan is volt egy kisebb vita az Európai Bizottság és a

Matolcsy György

vezette minisztérium között - emlékeztetett az elemző. Elsősorban a növekedési várakozásokban, a nagy eltérés a magánfogyasztási komponensből adódik. "A nemzetközi szervezetek és mi is egy kicsit óvatosabbak vagyunk ezzel a komponenssel kapcsolatban, mert úgy gondoljuk, hogy a laza munkaerőpiac, a hitelszűke és a kormányzati megszorító intézkedések miatt nem lesz olyan mértékű a fellendülés e téren, mint amire ők számítanak. Valószínűbb az, hogy a kormány konzervatívabb növekedési szcenáriója az, ami majd megvalósul, s ennek megfelelően alakul majd a növekedés, és ennek megfelelően tud majd csökkenni az államadósság ráta" - mondta Barta György.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.