Közélet

4,1 millióból az LMP szerint tiszta lehet a Lapos és a Foka

4,1 millióból az LMP szerint tiszta lehet a Lapos és a Foka

2011. június 28., kedd
4,1 millióból az LMP szerint tiszta lehet a Lapos és a Foka

Évek óta megoldatlan, hogy a Tisza szegedi hullámterének kiemelten népszerű pihenőhelyein (Lapos, Sárga, Foka) a szegediek kulturált körülmények közt pihenhessenek. E helyzetet orvosolandó nyújtott be indítványt a június 30-i közgyűlésre az LMP szegedi szervezete, amely a Lapos és a Foka esetében a szemét Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. általi összeszedésére irányulna. Az előterjesztés alább olvasható.

Tisztelt Polgármester Úr! Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének az önkormányzat 2011. évi költségvetéséről szóló 8/2011. (III.02.) önkormányzati rendeletéhez az alábbi módosító javaslatot terjesztem elő. A 2011. évi költségvetés 5. sz. mellékletében az Önkormányzati Hivatal, központi gazdálkodás körbe tartozó 2011. évi működési kiadásai között az Igazgatási kiadásokon belül a Hivatali igazgatási költségek dologi kiadására rendelkezésre álló 648.627 e Ft-ból 4.100 e Ft-ot javaslok átcsoportosítani. Az új célú felhasználás a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. önkormányzati támogatása. Az átcsoportosítás oka, hogy Szegeden évek óta megoldatlan a Tisza árterének Szegedi szakaszának kedvelt pihenőhelyeinek (Sárga, Foka, Lapos) rendben tartása. Ez a feladat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek az Igazgatóval (Makrai László) történt egyeztetés alapján 2011 júliusától szeptemberéig 4.100 e Ft-ba kerülne, ehhez kell a cég számára a forrásokat biztosítani. A fent említett pihenőhelyek kulturált, legális formában történő rekreációs célú használatának biztosítása kulcsfontosságú a szegedi emberek jóléte szempontjából. Nagyon sok szegedi használja jelen körülmények közt is e helyeket, ami jelzi: a szegediek számára a tiszaparti rekreáció legális formái nagyon fontosak tavasztól őszig, de különösen a nyári hónapokban. Különösen, hogy a legutóbbi időkben a szegediek egyre inkább kiszorulnak a vízparti rekreációs lehetőségekből, lévén (1) a szegedi fürdőfejlesztések jelentős áremelkedést hoztak a „fejlesztett” létesítményeknél, (2) az önkormányzat 2010 előtt a Partfürdő fürdőfunkciójának felszámolását tervezte és (3) hazánk – és így Szeged – tömeges csoportjainak elszegényedése következtében. Arról nem is beszélve, hogy a szervezetünkhöz (LMP) érekző visszajelzések alapján a Szegedre érkező külföldiek szerint is egyedülálló az a lehetőség és élmény, amelyet a Szeged közvetlen belvárosának közelében elhelyezkedő természetközeli ártéri területek nyújtanak. A fentiekből fakadóan kulcsfontosságú, hogy e részekre az önkormányzat ne koncként, hanem értékként tekintsen, hosszabb távon gondolkodjon ezek közösségi célú, természetközeli rekreációs területként történő hasznosításában. Kezdeményezésünk egy első lépés ezen az úton, amely akár a tiszai strandolás újbóli érdemi lehetőségeinek megteremtéséhez is vezethet – amely jelen előterjesztésnek még természetesen nem célja. Szeged, 2011. június 22.

Szentistványi István

önkormányzati képviselő

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.