Egészség

Neuropathia Centrumot avattak Szegeden + FOTÓK

Neuropathia Centrumot avattak Szegeden + FOTÓK

2011. május 12., csütörtök
Neuropathia Centrumot avattak Szegeden + FOTÓK
Hazánkban csaknem százötvenezer cukorbeteget érint a diabéteszes neuropathia, ami az idegrendszer károsodásával járó súlyos szövődmény. Ezért is van különös jelentősége az időbeni és pontos diagnózisnak, amire immár a szegedi regionális centrumban is lehetőség nyílik. Az egész régió életében jelentős ünnepi esemény, hogy felavatjuk ezt a centrumot – fogalmazott köszöntőjében Wittmann Tibor, a Szegedi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának tanszékvezető tanára, aki a többi kutatóműhellyel való jövőbeni együttműködés fontosságát is hangsúlyozta.

Diabéteszes neuropathia

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30%-át érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros (motoros idegeket érintő) neuropathiát, az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, és a szenzoros (érzőidegeket érintő) neuropáthiát. Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, valamint a verejtékképző rendszert. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között. A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg évi 2000-3000 amputált lábat jelent. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget.
Mivel ez a tünetegyüttes érzékelési zavarokat is okoz, sokszor csak túl későn vesznek tudomást a problémáról. Ezért bír óriási jelentőséggel a rendszeres megelőző szűrés és a pontos diagnózis, amelyre eddig elsősorban a fővárosi Semmelweis Egyetem klinikáján működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központban volt lehetőség. Hazánkban közel 700 ezren, vagyis a lakosság hetede szenved neuropáthiában, ami jelentős szám, ráadásul a diagnosztizálása sem könnyű – mondta el az átadón az SZTE ÁOK dékánja. Vécsei László tanszékvezető egyetemi tanár biztos benne, hogy a fővárosi és a szegedi klinika közötti jó kapcsolat továbbra is megmarad, s akár közös kutatómunkára is mód nyílik. Ezt megerősítette a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára, Châtel Rudolf is, aki a minél hamarabbi diagnózis fontosságát hangsúlyozta. A rendszeres szűrés a korai pontos diagnózissal a szövődmények megelőzhetőek, vagy legalábbis később jelentkeznek, így a tudnak javítani a betegek állapotán. A regionális központ megnyitását a magas betegszám is indokolja, hiszen ahogy Várkonyi Tamás elmondta, régiónkban az 1,32 millió lakosból 90 ezerre becsülik a cukorbeteg számát, s szintén becsült adat szerint 30 ezer neurpáthiással számolhatunk. A kórház szakmai támogatása mellett a Neuropathia Centrum megnyitását a Wörwag Pharma diagnosztikai eszközökkel támogatta összesen 7 millió forint értékben, és a fogyóeszközök pótlását is biztosítják a centrum számára. A szegedi centrum Lengyel Csaba és Várkonyi Tamás vezetésével, keddi és szerdai napokon, 14 és 16 óra között az I. Belgyógyászati Klinikán fogadja a betegeket. A vizsgálatra jelentkezés előjegyzés alapján, a 06-62/544-999-es telefonszámon történik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.