Gasztro

Kiadós fogások a húsvéti maradékok hasznosítására

Kiadós fogások a húsvéti maradékok hasznosítására

2011. május 2., hétfő
Kiadós fogások a húsvéti maradékok hasznosítására

Sokféle étel és alapanyag maradt a hűtőben és a kamrában húsvétról? Ne aggódjon, nem muszáj most még napokig sonkán, kalácson és tojáson élnie! Használja fel okosan alábbi receptjeink segítségével, így nemcsak pénzt és időt takaríthat meg, de szívesebben áll neki a főzésnek is!

Vitaminos sajtsaláta

Hozzávalók:

- 3 db hónapos retek - 2 szál újhagyma - 2 db paradicsom - 2 vastag szelet sonka - 3-4 db főtt tojás - 1 csomag salátamix - fél citrom leve - 3 evőkanál olívaolaj - 1 kiskanál mustár - 1 db csemegeuborka - 1 kiskanálnyi kapribogyó - 1 csokor petrezselyemzöld - ízlés szerint: só, bors, pici cukor.

Elkészítés:

A retket vékonyan, az újhagymát kicsit vastagabb karikákra, a paradicsomot cikkekre vágjuk. A főtt tojást nyolcadoljuk, a sonkát felcsíkozzuk, és egy öblös tálban összekeverjük a salátamixszel. Az öntethez felaprítjuk az uborkát, a kapribogyót, és a petrezselymet, összekeverjük a mustárral, szózzuk, borsozzuk, rányomjuk a citrom levét, és olívaolajjal meglocsoljuk. A salátára öntjük, összekeverjük, és 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Sonkafelfújt

Hozzávalók:

- 2 ek. vaj - 1 csésze darált főtt füstölt sonka - 2 ek. liszt - 1 csésze hideg tej - 4 tojássárgája - 5 tojásfehérje - ízlés szerint: só, bors

Elkészítés:

A vajat egy lábasban felolvasztjuk, beletesszük a ledarált sonkát, megszórjuk a liszttel, jól átkeverjük. Hozzáadjuk a tejet, majd az egészet sűrű masszává forraljuk. Akkor jó, ha elválik a lábas falától. Sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a tojássárgákat és a fehérjékből vert kemény habot. Utóbbit csak beleforgatjuk, nem keverjük simára. Kivajazunk és belisztezünk egy tűzálló felfújtformát, vagy tepsit, háromnegyedig töltjük a masszával, és előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig sütjük. Amikor a felfújt felemelkedik az edény pereméig, azonnal kivesszük a sütőből, és tálaljuk, mert néhány perc múlva elkezd összeesni.

Máglyarakás

Hozzávalók:

- 40 dkg kalács - 3 db tojás - 3+1 ek. kristálycukor - 1 zacskó vaníliás cukor - 0,5 liter tej - 2-3 db alma durvára felkockázva - egy kevés vaj - 1 marék darált dió - mazsola - baracklekvár - ízlés szerint: fahéj, őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Megmossuk, majd a magházak kivágása után felkockázzuk az almákat. Összekeverjük egy kevés fahéjjal és szegfűszeggel. Egy kivajazott tűzálló tál alját kibéleljük 2-3 szelet kaláccsal, és bőségesen meglocsoljuk a tej, a tojássárga, a vaníliás cukor és a 3 evőkanál kristálycukor keverékével. Megszórjuk az almadarabokkal, mazsolával és a darált dióval, majd tovább folytatjuk a rétegezést. Az utolsó adag (a teteje) kalács legyen, amit kenjünk be baracklekvárral. Előmelegített sütőben, 180 fokon, lefedve 30 percig sütjük. Közben egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és bekenjük vele a félig megsült sütemény tetejét. Addig sütjük, míg a hab enyhén meg nem barnul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.