Gasztro

Friss fűszerek az ablakból

Friss fűszerek az ablakból

2011. május 23., hétfő
Friss fűszerek az ablakból

Tavasszal, nyáron a legnagyobb élvezet saját termesztésű fűszert „szakajtani” az ételek ízesítésére. Még csak kert sem kell hozzá, elég egy nagyobb cserép, vagy virágláda. És ha elmulasztottuk a tavaszi magvetést, még mindig vásárolhatunk bármelyik áruházban. A fűszerezéssel az étel egész karakterét meghatározhatjuk, illetve megváltoztathatjuk. A csirkét például készíthetjük a hagyományos magyar konyha szerint paprikásan, de süthetjük rozmaringgal is, így már egészen más ételt kapunk. A fűszerek nem csak ínycsiklandóak és anyagcsere-serkentők, de segítségükkel változatossá tehetjük a konyhánkat, kipróbálhatunk új és új ízeket.

Lestyános csirkeraguleves

Hozzávalók:

- 1 csirkemell - 15 dkg zöldbab - 2 sárgarépa - fél cikk zeller - 1 fehérrépa - 2 evőkanál liszt - 1 evőkanál citromlé - 2 dl tejföl - 1 evőkanál olaj - kevés zellerzöld - 1 szál lestyán - 1 csokor petrezselyem - ízlés szerint: só

Elkészítés:

A csirkemellről lehúzzuk a bőrt, kicsontozzuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Másfél liter hideg vízbe csipetnyi sót felteszünk főni. A zöldségeket, a zellert, a petrezselymet és a lestyánt a csirkemellcsonttal együtt a levesbe tesszük. Ha a hús félig megfőtt, a zöldbabbal együtt beletesszük a megtisztított, és darabokra vágott zöldségeket. A 2 evőkanál lisztből olajjal rántást készítünk, felengedjük kevés levessel, jól elkeverjük, majd a leveshez adjuk. A tejfölt jól kikeverjük, és folyamatosan a levesbe csurgatjuk. Még egyszer jól összeforraljuk, és az ízhatást apróra vágott lestyánnal, kevés citromlével fokozzuk. A csontot, a főtt zellerzöldet, a szálas lestyánt, petrezselymet tálalás előtt kivesszük a levesből.

Rozmaringos csirketál

Hozzávalók:

- 4 közepes nagyságú csirkecomb - 1 ananász - 15 dkg hosszú szemű vagy jázmin rizs - 4 rozmaringlevél - 0,5 dl olaj - kevés curry

Elkészítés:

A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, besózzuk, borsozzuk, olajon megpirítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, présen átnyomjuk. A rozmaring száráról lecsipkedjük a leveleket. Amikor a csirkecombok megpirultak, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a rozmaringleveleket, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Amíg a hús megpuhul, sós vízben megfőzzük a rizst, és előkészítjük az ananászt. Miután a zöldjét és külső fás kérgét eltávolítottuk, karikákra vágjuk, hogy könnyebb legyen felkockázni. Amikor a rizs megfőtt, a húshoz keverjük, majd sóval, borssal ízesítjük, kevés curryporral meghintjük. Azonmód, frissen tálaljuk.

Vaníliakrém eperöntettel

Hozzávalók:

- 4 tojás - 1 teáskanál vaj - 0,5 liter tej - 10 dkg porcukor - 1 csomag vaníliás cukor - 1 dl tejszín - pár citromfűlevél a díszítéshez

Az öntethez:

- 50 dkg eper - 2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, és beletesszük a vaníliás cukrot. Egy jénai tálban a tojásokat a porcukorral habosra keverjük, utána beleöntjük a vaníliás tejet, és kis lángon, habverő segítségével, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, és krémes állagú nem lesz. Az epret megmossuk, a szárát lecsipkedjük (pár szép, nagy szemet félreteszünk a díszítéshez), és botmixer segítségével alaposan összeturmixoljuk. A kelyheket vízzel kiöblítjük, és megtöltjük a vaníliás krémmel. A tejszínt felverjük, és minden krémmel megtöltött kehely tetejére halmozunk belőle egy-egy kanállal. A tetejére eperöntetet locsolunk, és feldíszítjük a félretett eperszemekkel. A színhatás kedvéért megkoronázzuk egy citromfűlevélkével. Hűtőszekrénybe tesszük, és legalább egy órán át hűlni hagyjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.