Gasztro

Energetizáló menüsor tavaszi fáradtság ellen

Energetizáló menüsor tavaszi fáradtság ellen

2011. május 8., vasárnap
Energetizáló menüsor tavaszi fáradtság ellen

Bár az időjárás még nem éppen tavaszias, már érezzük, hogy szervezetünk energiatartalékai kezdenek kiapadni. Menetrendszerűen jelentkezik ezekben a hónapokban a tavaszi fáradtság, reggel sokan kimerülten ébrednek, egyfolytában fáradtnak, kevesebb munka után is túlterheltnek érzik magukat. Ez nem betegség, hanem hiányállapot, melyet kivédhetünk a testmozgás rendszeresítésével, pihenéssel és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozással, melyek erőt adnak mindennapjainkhoz.

Erőleves percek alatt

Hozzávalók:

- 30 dkg darált marhahús - őrölt bors - 7 dl marhahúsleves (kockából) - 1 fej vöröshagyma - 1 szál sárgarépa - 1 közepes fehérrépa - 1 kisebb póréhagyma - só

A tálaláshoz:

- 4 tojás sárgája - 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

Az összes zöldséget, a répákat, a póréhagymát, a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, és a darált húshoz adjuk. A hozzávalókat fazékba tesszük, és leöntjük 3 deci vízzel. Megsózzuk, teszünk hozzá egy csipetnyi frissen őrölt fekete borsot, és fedő alatt 10 percig főzzük, majd felöntjük 7 deci húslevessel. Összekeverjük, 10 percig tovább főzzük, s a tűzről levéve pár percig állni hagyjuk. Utána finom szitán vagy sűrű vásznon átszűrjük. Az átszűrt levest újra felforrósítjuk. Tálaláskor a tányérokba 1-1 tojássárgáját csúsztatunk, és rámerjük a forró, átszűrt levest. A petrezselyem leveleit letépkedjük, apróra vágjuk, és gazdagon meghintjük vele a levest. A főtt húst és zöldségeket külön tányéron kínáljuk mellette.

Pipi kedvence: zöldséges tészta wokban

Hozzávalók:

- 30 dkg vékony spagetti - 30 dkg csirkemell - 25 dkg kínai kel - 4 szál újhagyma - 3 zellerszál - 1 hegyes erős paprika - 2 gerezd fokhagyma - 5 ek. olaj - 2,5 dl csirkehúsleves (kockából) - 2 evőkanál szójaszósz

Elkészítés:

A tésztát roppanósan puhára főzzük. A csirkemellfilét 1 centis csíkokra vágjuk. A főtt tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük és félretesszük. A kínai kelt csíkokra metéljk. Az erős paprikát megmossuk, a magházát kiemeljük, a paprikát felkockázzuk. A fokhagymát felaprítjuk, a zeller levelét letépkedjük, a szárát felaprítjuk. Wokban 4 evőkanál olajat forrósítunk, 2 perc alatt megsütjük benne a húst, és kiszedjük. A visszamaradt olajon a felaprított zöldségeket pár percig pirítjuk, majd visszatesszük a húst, aztán felöntjük szójaszósszal és húslevessel. Megsózzuk, és kis lángon pár percig pároljuk. A maradék olajat egy másik edényben felforrósítjuk, és átmelegítjük benne a tésztát, majd összekeverjük a zöldséges hússal, és azonnal tálaljuk.

Kávés morzsaszelet

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt - 10 dkg cukor - 1 ek. sütőpor - 5 dkg szeletelt mandula - 1,5 dl tej - 2 tojás - 10 dkg vaj - 2 ek. feketekávé - 1 ek. forró víz - porcukor a szóráshoz A morzsához: - 7 dkg liszt - 7 dkg barna cukor - 2 dkg vaj - 1 tk. sütőpor - 1 ek. víz - 1 tk. fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér)

Elkészítés:

Először elkészítjük az alaptésztát: a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, a mandulát és a cukrot. Külön edényben eldolgozzuk a tejet, a tojást, a kávét, a vizet, a felolvasztott és kihűtött vajat, majd a cukros liszthez adjuk. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát, és a kész tésztát egyenesen belesimítjuk. Ha ezzel végeztünk, a morzsához keverjük a cukrot, a sütőport, és a lisztet, a vajat belemorzsoljuk. Hozzáadjuk az őrölt fahéjból, szegfűszegből, gyömbérből egyenlő arányban összeállított fűszerkeveréket, és a vizet. Az egészből darabos morzsát készítünk, amit a formába öntött tésztára szórunk. A tésztát 190 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Ha a morzsa túl hamar barnulna, a formát befedjük alufóliával. A kész süteményt kissé hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából, és röviddel a tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

Almás turmix

Hozzávalók:

- 1 db alma - 1,5 dl tej - 2 ek. zabpehely - 1 dl joghurt - 1 ek. méz - csipet fahéj

Elkészítés:

Öntsük a tejet egy pohárba, és tegyük bele a zabpelyhet. Mikrohullámú sütőben 2 perc alatt melegítsük meg, ez alatt a zabpehely egy picit megfő. Öntsük a zabpelyhet a turmixgépbe, adjuk hozzá a darabokra vágott almát, joghurtot, mézet és a fahéjat. Turmixoljuk össze, és már kész is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.