Közélet

Egyórás sztrájkot tartanak a Liszt Ferenc repülőtéren

Egyórás sztrájkot tartanak a Liszt Ferenc repülőtéren

2011. május 11., szerda
Egyórás sztrájkot tartanak a Liszt Ferenc repülőtéren

Egyórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Gazdasági Szakemberek Szakszervezete (GSZSZ) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Lurdy házban dolgozó Malév Zrt.-ben foglalkoztatott földi munkavállalók körében. A csütörtökön 13-14 óra közötti demonstráció várhatóan nem okoz majd fennakadást a Malév utasainak – írja a Magyar nemzet Online.

Újabb megmozdulást hirdetett a GSZSZ, miután a korábbi sztrájkegyeztető tárgyalások során nem sikerült megegyezniük. „Legfőbb követelésünkre, az alacsony keresetűek bérrendezésére azt a választ kaptuk, nincs lehetőség a keret, a bérek, a bértömeg emelésére, miközben a 2007. évi bónusz részt kifizetik a vezetőknek, és olyan jövedelem is kifizetésre kerül, aminek folyósítása, tartalma jogosan kifogásolható” – közölte a liga egy szerdán kiadott közleményében.

Együttérzést várnak az utasoktól

A szakszervezet szerint a meghirdetett figyelmeztető sztrájk a Malév utasainak várhatóan semmilyen kellemetlenséget sem okoz. Az utasoktól, ügyfelektől csupán a szimpátiát várják, mert – mint fogalmaznak – a földi, illetve háttér tevékenységeket is jól képzett, de sem anyagilag, sem erkölcsileg meg nem becsült munkavállalók, emberek végzik, akiknek a munkája erősen alulértékelt a cég egészén belül. Felhívnák a figyelmet arra, hogy 2007. óta nem volt béremelés, még egyösszegű, az infláció miatti veszteséget kiegyenlítő mértékű sem. A idei adóváltozásból eredő kiesést pedig csak a 2010 évi nettó keresetig kiegyenlítő módszerrel hajlandó a munkáltató megoldani. Ha túlóra vagy helyettesítés miatt többletjövedelemre tesz szert a munkavállaló, máris elveszti a kompenzáció kapcsán részére adott összeget, ami maximum bruttó tízezer forint lehet. Erre az igen alacsony összegre sem kér a menedzsment bértömeg túllépési engedélyt a nemzeti fejlesztési minisztertől. „Azt viszont éppen a kompenzációs konzultáción elhangzott kérdés kapcsán tudtuk meg, hogy a reptéren szállongó híreszteléssel szemben a vezetőknek csak a 2007. évi egyéni teljesítményhez kötött és munkaszerződésükben szereplő prémium részösszeget kifizetik az idén három részletben, mivel lejár az elévülési idő és a munkáltató el kívánja kerülni, hogy vezetők bíróság útján érvényesítsék a követelhető összeget” – olvasható a közleményben. (Forrás:

Magyar Nemzet Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.