Közélet

Botka: Szabadságunk veszélybe került (Frissítve) + FOTÓK

Botka: Szabadságunk veszélybe került (Frissítve) + FOTÓK

2011. május 21., szombat
Botka: Szabadságunk veszélybe került (Frissítve) + FOTÓK
Díszközgyűléssel indult a szombati program Szegeden, a Széchenyi téren. Május 21-én, Szeged Napján arra emlékezünk, hogy egy 1719-ben kelt kiváltságlevél Szegedet a szabad királyi városok sorába emelte.A mai napon megkapott forgatókönyv szerint a kitüntetéseket nem a díszközgyűlésen adják át, hanem 12 órakor a városháza dísztermében. Az adományozásra a polgármester a Fidesz-KDNP tanácsnokait kérte fel.12.15: Átadták a városházán a városi kitüntetéseket. A díjátadón a polgármester nem jelent meg. 11.00: Botka László megnyitja a XII. Szegedi Hídivásárt, majd a városi kitüntetések átadása következik. Úgy tűnik, ezen már majd nem vesz részt a polgármester...

A polgármester szerint a harcnak Szeged lehet az áldozata

10.45: A mi szép városunknak szerencséje van, mert olyan táján élünk e hazának, ahol a természet bőkezűen osztotta az elemeket. Itt magasabb az ég, sodróbb a folyó, messzebb viszi a szót szél. Ez a táj nem tűri a béklyót, a korlátokat, itt az ember szabadnak született. Ez a génjeinkben hordott, velünk született szabadságvágy az, amely 1719-ben kimondatta a szegediekkel, ez a közösség igényli a szabadságot - fogalmazott Botka László polgármester. Az ittenieknek szabadságból és felelősségből is több jutott. A szabadság szárnyakat ad, a felelősség utat jelöl és korlátokat ad. Ma, 2011-ben ez a szilárdnak hitt alap, a szabadság és a felelősség kettőse megingani látszik. Szabadságunk veszélybe került, felelősségünk pedig figyelmeztet. Nem maradhatunk némák a bajban. Szólnunk kell, mert az utóbbi idők történései önállóságunk csorbítására figyelmeztetnek, fel akarják számolni a települések szabadságát, autonómiáját, korlátozni az önkormányzatiságot - így Botka. Hozzátette: Szeged kiáll magáért, Szeged nem hagyja magát. Tavaly októberben is megüzente, nagyra értékeli az utóbbi nyolc év munkáját, s Szeged nem kívánja a pártok harcterévé tenni a mi szép városunkat. Nem tűri a viszályt, acsarkodást. A bizalomért munkát kér, közös eredményeket, közös sikert. Ahol mindenkit egyetlen cél vezérel, a rendíthetetlen elszántság a jóra, Szeged javára. Ám úgy tűnik, ez az üzenet nem jutott el mindenkihez - így a polgármester. Botka szerint egyesek folytatják az ádáz küzdelmet, melyben nem a megegyezés, hanem a saját érdek előtérben helyezése a cél. Ha továbbra is harc lesz, az áldozatot Szegednek hívják - érvelt a polgármester, majd felkérte a kormánypárti képviselőket az együttműködésre. Mint fogalmazott: ha kell, minden nap kezet nyújt számukra, hiszen értelmezésében az összefogásnak nincs alternatívája. A beszédet követően Botka László kezet fogott a díszpolgárnak választott Gyimesi Kálmánnal. 10.30: Radnóti Miklós "Nem tudhatom" című versét Székhelyi József mondta el, majd Verdi Nabuccójának Szabadság kórusa hangzott fel, végül László Boldizsár Erkel Bánk bánjából a "Hazám, hazám" című dalt énekelte el. Kezdődik a polgármester beszéde. 10.08: Liszt Ferenc második Magyar Rapszódiája hangzik fel a zeneszerző 200. évfordulója alkalmából. Vezényel Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgató. 10.02: Érkezik az országzászló és a polgármester. 10.00: Néhány száz ünneplő gyűlt össze a téren, hamarosan kezdődik az ünnepség. Tekintse meg a Díszközgyűlést óriás felbontású képünkön!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.