Írjon nekünk

Kultúra

Ismét Simándy József Énekverseny Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara április 27-30-ig, hetedik alkalommal rendezi meg a Simándy József Nemzetközi Énekversenyt. Az énekverseny gondolata 1998-ban születetett, alapítói Temesi Mária és Sinkó György operaénekes – művésztanárok voltak. A verseny születése óta óriási tömegeket vonz, rendszeresen, két-háromévente rendezik meg.

Magyarország legnagyobb énekversenye a dél-alföldi régión túl hazánknak is fontos, nagy horderejű rendezvénye – ehhez hasonló „Énekes Olympia” jelenleg az országban nincs.
„Szöged hírös város”: a világhírű professzoraival – elég, ha csak a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albertre gondolunk – és világhírű művészeivel büszkélkedő kultúrváros mindig is megbecsüléssel tekintett értékeire. Simándy József pályája is innen indult, a Vaszy Viktor főzeneigazgató alatt virágzó Szegedi Nemzeti Színházból. Ezzel a versennyel tisztelgünk hazánk fogalommá vált Bánk bánja és a híres Szegedi Énekiskola előtt, amely a hazai és nemzetközi operaéletnek számos neves művészt adott: Moldován Stefánia, Komlóssy Erzsébet, Berdál Valéria, Karikó Teréz, Gyimesi Kálmán, Réti Csaba, Sinkó György, Gregor József, Tokody Ilona, Komlósi Ildikó, Báthori Éva, Miklósa Erika.
Hazánk klasszikus ének – tehetségkutató versenye olyan, ma már a hazai és nemzetközi operaélet ifjú sztárjaivá vált művészeket fedezett fel, mint például Bretz Gábor (Milánói Scala, Bécsi Staatsoper, Covent Garden, MET), Kátai Natasa (Római, Nápolyi Operaház), Rálik Szilvia, Cser Krisztián, Rácz Rita, Cseh Antal (Magyar Állami Operaház), Schöck Atala (Bayreuthi Ünnepi Játékok), Fodor Bernadett (Gráci, Frankfurti Operaház), vagy Haja Zsolt és Balczó Péter (a 2010-es Mezzo – Armel Énekverseny díjazottjai).
A verseny 3 kategóriában indul, ezáltal egyedülállóan fogja át az oktatás különböző lépcsőfokait: lehetőséget nyújt a zeneiskolai szinten, szakközépiskolában és egyetemen tanulók, illetve a már kész, ifjú művészek számára, tudásuk, felkészültségük színvonalának megmérettetésére 14-35 éves korig.
Az elindított hagyományokat ma már évről évre növekvő várakozás, óriási érdeklődés kíséri.
A zsűri elnöke Marton Éva világhírű magyar operaénekesnő, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető professzora. A zsűri további tagjai nemzetközi hírű operaénekesek, énekmesterek, karmesterek és menedzserek Szegedről, Budapestről, Bukarestből, Bécsből és Münchenből. Az idei énekverseny az eddigiekhez képest is nagyobb szabásúnak ígérkezik: a befutott jelentkezői létszám várakozáson felüli: 15 országból Olaszország, Japán, Korea, Kína, Izrael, Románia, Svájc, Ausztria, Németország, Oroszország, Szlovákia, Horvátország, Szerbia, Ukrajna, Magyarország – 170 jelentkező közül 124 versenyző jelentkezését fogadtuk el az április végi szegedi döntőbe.
A versenyen rangos díjak és különdíjak, fellépési lehetőségek is nyerhetők, díjfelajánlóink között üdvözölhetjük a Budapesti Művészetek Palotája, a Fidelio, a Musicians Who, több vidéki Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház, a Duna TV, és a Magyar Rádió vezetőit.
A Díjkiosztó Gálakoncertet – amely idén először a Szegedi Nemzeti Színházban, a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével hangzik el – óriási média támogatás kíséri: a díjkiosztó Gálaestet felveszi a Duna TV (2011. május 1-én látható adásban), a Szeged Városi TV, a Tiszapart TV és a Magyar Rádió.

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

A beszédkészségével jutott Szegedről Európa elitjébe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Hosszú út volt, sok áldozattal, rengeteg idő- és energia ráfordítással, nem kevés megpróbáltatással járt.

Tovább olvasom

Kultúra

Fiatal csapat egy vérbeli krimiben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megvan a Rigoletto szereposztása.Tihanyi Ildi és Náray Tamás tervezők gyönyörű fantáziavilágot álmodnak a színpadára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megvan a mórahalmi Patkó Lovas Színház jövő évi műsora!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bemutatják a Nemzeti Lovas Színház egyik legnagyobb sikerdarabját, A Fekete álarcos lovast és új bemutatóként érkezik a Kincsem című musical is. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál