Gasztro

Húsvéti falatok locsolkodóknak

Húsvéti falatok locsolkodóknak

2011. április 24., vasárnap
Húsvéti falatok locsolkodóknak
Itt van, végre! Beköszöntött a tavasz, csak azért is virágba borulnak a fák, a csontjainkból lassan kiszivárog a hideg. Főzzük a sonkát, reszeljük a tormát, festjük a tojást, s várjuk a locsolkodókat. Ha az Olvasóink által ajánlott alábbi finomságokkal kínáljuk meg őket, biztosan jönnek jövőre is, ezért csak a szívesen látott vendégeknek kedveskedjünk a következő sós és édes falatokkal. A látványos süteményekért rajongó kisfiúknak és az új ízekre nyitott nagyfiúknak egyaránt kínálunk izgalmas recepteket 2011. húsvétjára.

Diós kosárka

Beküldő: Hentz Józsefné (Hódmezővásárhely)Hozzávalók: (kb. 30 darabhoz) - 16 dkg liszt - 14 dkg margarin - 5 tojás sárgája - 1 csomag vaníliás cukor - 1 mokkás kanál sütőpor A töltelékhez: - 20 dkg darált dió - 20 dkg cukor - 1 kávés kanál citromhéj Elkészítés:A lisztet összedolgozzuk a sütőporral, vaníliás cukorral és a margarinnal, majd beletesszük az 5 tojás sárgáját, és összeállítjuk. A tésztánkat fél centi vastagra nyújtjuk és kb. 6 centi átmérőjű pogácsát szaggatunk belőle, majd mignon papírba vagy muffin papírba tesszük a tésztakarikákat (ez lesz a kosárkánk alja). A tojásfehérjét egy csipet sóval keményre felverjük, majd beleforgatjuk a cukros diót. A krémet egy evőkanállal a kosárkákba halmozzuk. Vigyázva sütjük (inkább szárítjuk), hogy meg ne égjenek. Tetejét díszíthetjük olvasztott étcsokoládéval, dióval.

Húsvéti kalács

Beküldő: Hankó Lászlóné (Szentes)Hozzávalók: - 50 dkg liszt - 4 dkg vaj - 3 dkg cukor - 17 g élesztő - 3 dl tej - csipet só Elkészítés:A hozzávalókból élesztős tésztát készítünk, melyet fakanállal, vagy kézzel dagasztunk. Ha már a tésztánk jól összeállt, hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Mindaddig dagasztjuk a kalács tésztát, míg szép fényes, hólyagos nem lesz. Ilyenkor elválik az edénytől, kezünktől, fakanáltól. Enyhén liszttel meghintjük a felületét, és konyharuhával letakarjuk. (Ha az edényt langyos vízbe állítjuk, a tészta gyorsabban megkel.) Amikor a tészta térfogata megduplázódik, átgyúrjuk, és a beáztatott, leszárított, liszttel megszórt mazsolát a kalácsba gyúrjuk. Ha újra megkelt, lisztezett nyújtótáblán kinyújtjuk, majd 10-12 cm-es hosszú csíkokat vágunk belőle. Néhány perc, pihentetés után kisodorjuk, majd megfonjuk az ünnepi kalácsot. Zsírozott, lisztezett formába, vagy lapos sütőlemezre tesszük, és a tetejét nem túl vastagon felvert tojással egyenletesen lekenjük. 15-20 perc ismételt kelesztés után nagyon óvatosan, vékonyan újból lekenjük kalácsunkat. Előmelegített 200-220 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Ebből a tésztából brióst, tészta madárkát, húsvéti nyuszit, kiskacsát, és még ki tudja, milyen aranyos figurákat formázhatnak a kreatív háziasszonyok.

Tésztában sült csülök zöldségágyon

Beküldő: Zoppé Ferenc (Óföldeák)Hozzávalók: - 1 db szép sertéscsülök - 1 pohár sör - só - bors - 0,5 kg vegyes leveszöldség - 1 fej hagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1 tojás - olaj - 1 csomag fagyasztott vajas tészta Elkészítés:A csülköt megsózzuk, borsozzuk. Egy tepsibe tesszük a felkarikázott hagymát, az egész fokhagymákat és a leveszöldséget. Erre a zöldségágyra helyezzük a csülköt, kevés olajat öntünk alá és rá, majd alufóliával letakarva közepesen meleg 180 fokos tesszük. Amikor már majdnem puha a hús, a fóliát levéve sörrel locsolgatva pirosra sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, a csontját kiszedjük, és hűlni hagyjuk. Ezalatt a vajas tésztát kihajtogatjuk (házilag is elkészíthető annyi lisztből, amekkora tészta a csülköt befedi majd), és a még hűlő csülköt beborítjuk vele. Gondosan csomagoljuk be, ügyelve arra, hogy a hús alá is kerüljön a tésztából. A megmaradt tésztából derelyevágóval mintákat (például tojást, virágot, bárányt) szaggathatunk ki, amiket tojássárgájával megkenve ráragaszthatunk a csülök tésztakabátjára. Az így díszített tésztánkat tojássárgájával kenjük be, és 180-200 fokos, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt tálalható.

Kakaós püspökkenyér

Beküldő: Kocsis FerencnéHozzávalók: - 6 tojásfehérje - 20 dkg porcukor - 6 dkg liszt - 10 dkg vaj - 5 dkg kakaópor - ízlés szerinti cukrozott gyümölcsök - vaj - liszt Elkészítés:A cukrozott gyümölcsöket apróra vágjuk, és egy kevés liszttel meghintve elkeverjük. A vajat megolvasztjuk és hűlni hagyjuk. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, ezután először a porcukrot, majd a kakaót, és a lisztet, végül az olvasztott, langyos vajat keverjük hozzá. A cukrozott gyümölcsöt fakanállal a tésztához vegyítjük, és azonnal vastagon kikent, kilisztezett kisebb formába öntjük. Előmelegített sütőben, mérsékelt fokozaton körülbelül háromnegyed óra hosszat sütjük. Tálalhatjuk felszeletelve, tejszínhabbal, és egy-egy cukrozott gyümölccsel díszítve.

Májusi bor

Beküldő: Hankó Lászlóné (Szentes)Hozzávalók: - 20 szál friss müge - 30 dkg kockacukor - 1 db karikákra vágott narancs - 1 l jóféle fehér bor Elkészítés: A hozzávalókat egy edénybe tesszük, összekeverjük és egy órán át állni hagyjuk. Átszűrjük, majd egy szép díszes üvegbe öntjük, s már kínálhatjuk is. (A müge - más néven borvirág, vagy májusfű - árnyas erdőben terem, ahol kúszó mimózája messze terjed. Kumarin tartalmánál fogva igen illatos, helyenként termesztik és a bort szagosítják vele. – a szerk. megjegyzése)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.