Gazdaság

Adatátviteli fejlesztést hajt végre az Invitel Szegeden

Adatátviteli fejlesztést hajt végre az Invitel Szegeden

2011. április 19., kedd
Adatátviteli fejlesztést hajt végre az Invitel Szegeden

Magyarország egyik legmodernebb adatátviteli hálózatát építi ki Szegeden az Invitel távközlési cég több lépcsőben, a mintegy 100 millió forintos fejlesztés első fázisa már lezárult, s egy tömbházas lakóövezetben mintegy 1100 lakásban, közel 3500 ember számára hozzáférhető az extra gyors internet és az internetes tv-szolgáltatás (IPTV).

Fejes Tibor

, az Invitel lakossági ügyfélportfólió-menedzsment igazgatója kedden Szegeden sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon még csak néhány olyan város van, ahol a rendkívül nagy kapacitással rendelkező optikai szálakat közvetlenül az otthonokba is bevezetik. Az Invitel ezen szeretne változtatni, a többi között Szegeden. Amennyiben a bevezetés sikeres lesz, a fejlesztéseket újabb területekre terjeszti ki a szolgáltató: a Tisza-parti városban már két újabb területet vettek be a fejlesztési projektbe, és további négyet vizsgálnak. A korszerűsítés földalatti kábelezéssel valósul meg, az Invitel saját felépítményi hálózatát használva. A megvalósított FTTx-technológia lényege, hogy az optikai kábeleket közvetlenül az otthonokig húzzák ki vagy rendkívül közel az otthonokhoz. Az optikai kábelen keresztül internet, IPTV és telefonszolgáltatás egyaránt igénybe vehető. A fel- és letöltési sebesség azonos sávszélességű. Napjainkban több technológia – ADSL, kábelnet és Ethernet-alapú hálózatok – használ üvegszálat az adatforgalom lebonyolításához, de ezek még nem érik el közvetlenül az ügyfeleket. Mivel a felhasználói igények eddig is rohamosan nőttek, és megjelentek olyan új szolgáltatások, mint az IPTV, a video-on-demand, vagy akár a Youtube és annak HD változata, a fejlesztések iránya az, hogy minél közelebb vigyék az előfizetőhöz az üvegszálas szakasz végét - fejtette ki a szakember. Az Invitel a beruházással 15-20 évre előre gondolkodik, időtálló megoldást akart találni - tette hozzá Fejes Tibor. Szeged mellett zajlik a korszerűsítés Budapesten, Vácon, Gödöllőn és Veszprémben is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.