Egyetem

Egy szuperszámítógép második elemét adtak át Pécsen

Egy szuperszámítógép második elemét adtak át Pécsen

2011. április 15., péntek
Egy szuperszámítógép második elemét adtak át Pécsen

Április 15-én a Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (az NIIF Intézet) és a Pécsi Tudományegyetem átadta a hazai legnagyobb szuperszámítógépes rendszer második elemét. Budapest mellett három kiemelkedő egyetemváros, Debrecen, Pécs és Szeged kutatási lehetőségei bővülnek a hazai informatikai fejlesztések közül egyedülálló projektnek köszönhetően.

Az új infrastruktúra 4 szuperszámítógépből áll, amelyek földrajzilag elosztott módon, az ország különböző városaiban kerültek elhelyezésre (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged). A szuperszámítógépeket az NIIF dedikált optikai hibrid hálózata kapcsolja össze egy hatalmas erőforrássá. Noha a számítógépek teljesítménye külön-külön is eléri az eddig Magyarországon üzembe helyezett bármely más számítógép teljesítményét, az összesített kapacitásuk meghaladja a 48 Teraflop értéket, ami a jelenlegi világranglistán a 165. helyet jelenti. A számítási kapacitás a régebbi rendszer 70-szeresére, a tárolási kapacitás csaknem 100-szorosára növekedett. 2011. április 15-én a Pécsi Tudományegyetemen került átadásra az említett 4 szuperszámítógép közül a második. Ez a gép Magyarország legnagyobb teljesítményű, osztott memóriás szuperszámítógépe. A rendszert az amerikai Silicon Graphics International (SGI, a szuperszámítógépek piacának egyik vezető gyártója) gyártotta és a KFKI Rendszerintegrációs Zrt. szállította. Az SGI UltraViolet 1000 típusú szuperszámítógép a maga kategóriájában a legújabb, legkorszerűbb technológiát képviseli. Speciális, SMP/ccNUMA (osztott memóriás) felépítésének köszönhetően a legsokoldalúbban felhasználható szuperszámítógép. A gépben Intel Xeon X7542 (Nehalem EX) típusú 6 magos processzorok találhatók, összesen 1152 mag. A számítási teljesítmény meghaladja a 10,5 Tflops értéket. A 6 Terabyte memóriát minden processzor a Numalink5 kommunikációs infrastruktúra segítségével közvetlenül eléri, megcímezheti. Ebből adódik e szuperszámítógép egyedülálló tulajdonsága: olyan alkalmazások is hatékonyan futtathatók rajta, amelyek folyamatai extrém mennyiségű, egyszerre akár több terabyte memóriát igényelnek. A szuperszámítógép egy 0.5 Petabyte kapacitású külső tárolóval, és high-end kategóriájú vizualizációs alrendszerrel egészül ki, és hatékony, korszerű, vízhűtéses technológiát alkalmaz. Operációs rendszere SUSE Enterprise Linux.

Kovács L. Gábor

, a Pécsi Tudományegyetem Tudományos és Innovációs rektorhelyettese elmondta: "A Pécsi Tudományegyetem a szuperszámítógépet számos meglévő és új kutatási területen kívánja hasznosítani: a már folyamatban lévő mérnöki, meteorológiai, fizikai, kémiai és térinformatikai számítások folytatása, kiterjesztése mellett a számítógépes genetikai és bioinformatikai, orvosi képfeldolgozási és egyéb orvostudományi, operációkutatási és művészeti alkalmazások fellendülését várjuk. A szuperszámítógép szerepe az oktatásban is jelentős lesz: mindhárom informatikát oktató kar (Természettudományi Kar, Pollack Mihály Műszaki Kar és a Közgazdaságtudományi Kar) oktatási struktúrájában is szerepel a szuper-számítástechnika, a Pollack Mihály Műszaki Kar évek óta nemzetközi nyári iskolát szervez a témában, melynek szintén fontos eszköze lesz a most átadásra kerülő gép." A megújult NIIF szuperszámítógépes infrastruktúra - amellett, hogy képes a hazai kutatás alapvető igényeinek kiszolgálására - lehetővé teszi azt is, hogy hazánk bekapcsolódjon az Európai Kutatási Térség keretében formálódó, az EU által támogatott integrált európai szuperszámítógépes infrastruktúrába (PRACE), biztosítva ezáltal azt, hogy kutatóink a nagy európai rendszerekhez is hozzáférést kapjanak. A fejlesztés a HBONE+ nevű, átfogó elektronikus infrastruktúra fejlesztési projekt része, melyet az NIIF Intézet 2009 - 2012 között valósít meg, az Új Magyarország Fejlesztési Terv által támogatott TIOP 1.3.2 projekt és KMOP 4.2.1/A_2 projekt keretében, Európai Uniós források bevonásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.