Egyetem

Átadták az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét

Átadták az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét

2011. április 6., szerda
Átadták az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét

Üzembe helyezték az ország legnagyobb, 18 teraflop számítási teljesítményű szuperszámítógépét szerdán a Debreceni Egyetemen (DE); a berendezés egy négy komponensből álló országos hálózat részeként működik majd.

Nagy Miklós

, a projektet vezető Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet (NIIF Intézet) igazgatója az átadáson elmondta: a Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten összesen 1,2 milliárd forintból beszerzett négy szuperszámítógép a hazai kutatás-fejlesztésben minőségi előrelépést jelent. A Magyarországon 2001-ben kiépített szuperszámítógép-rendszer számítási kapacitása így a hetvenszeresére, tárolási kapacitása pedig a százszorosára nő - ismertette az igazgató. Mivel számos tudományterületen a jelenségeket egyre precízebb matematikai modellekkel írják le, a laboratóriumi munkát és a tényleges kísérleteket a számítógépes modellezés alapozza meg. A kutatómunka és a tervezés pedig annál hatékonyabbá és eredményesebbé válik, minél nagyobb a számítási teljesítmény és az adattárolási kapacitás - összegezte az összesen 48 teraflop számítási teljesítményű hálózat előnyeit Nagy Miklós.

Fábián István

, a DE rektora szerint az egyetemük szakmai munkáját dicséri az, hogy hozzájuk került az országosan egyedülálló berendezés. Ez - mint hangsúlyozta - felelősséget is jelent számukra, hiszen ezt a berendezést meg is kell tölteniük tudományos kutatási tartalommal. Hozzátette: az egyetem minden centruma, a legkülönbözőbb tudományterületeken fogja használni a számítógépet, de azt hozzáférhetővé teszik az MTA Atommagkutató Intézetének szakemberei és más külső kutatók számára is.

Gaál István

, a számítógépet üzemeltető Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke kiemelte, hogy az intézmény informatikai kutatóbázisát az elmúlt években soha nem látott fejlődés jellemezte: felépült egy informatikai inkubátorház, videokonferencia-rendszert építettek ki és rövidesen elkészül az informatikai kar új, korszerű épülete is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.