Gasztro

Oh, "máj" God - de finom!

Oh, "máj" God - de finom!

2011. március 15., kedd
Oh, "máj" God - de finom!

Állítólag már az ókorban is ajánlották a májat a betegeknek. A szem-, bőrbetegségek és vérszegénység kezelésére használták. A máj fehérjében, A-, B1,-B12-, D-vitaminban gazdag és magas a vas-, réz-, és cinktartalma is. Ezek szükségesek a vérképzéshez, a bőr, a nyálkahártya és a szem épségének megtartásához. Igaz, magas a koleszterintartalma, de heti egy-két alkalom mindenkinek megengedett. Ezen felül nagyon finom is. A héten ízletes májjal készült ételeket kínálunk.

Resztelt máj

Hozzávalók (két személyre)

150 g máj 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika 1 db paradicsom 1 ek olaj fűszerpaprika

Elkészítés:

Mossuk meg a májat és az ereit levágjuk róla, majd egyforma hosszúkás szeletekre vágjuk. A hagymát forró olajon dinszteljük, megszórjuk a fűszerpaprikával, és adjuk hozzá a karikára vágott zöldpaprikát és a felkockázott paradicsomot. Hozzáadjuk a májat és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor kész megsózzuk.

Hagymás máj

Hozzávalók:

50 dkg sertésmáj 2 db zöldpaprika 2 db vöröshagyma 1 teáskanál liszt 3 ek olaj. só, bors

Elkészítés:

A májat vágjuk vékony csíkokra és borsozzuk meg. A hagymát olajon dinszteljük, majd adjuk hozzá a feldarabolt paprikát és a májat. Egy kevés időt pároljuk, figyeljünk, hogy ne sokáig, mert megkeményedik a máj, csak éppen addig pároljuk, hogy a véres színe elmenjen a májnak. Rászórjuk a lisztet és egy kevés lisztet öntünk alá. Egyet forralunk rajta és tálaljuk.

Gombás májragú

Hozzávalók

1 fej vöröshagyma 10 dkg császárszalonna 50 dkg csirkemáj 1 doboz gombakonzerv bors, majoranna, olaj

Elkészítés:

A hagymát apróra a szalonnát meg csíkokra vágjuk fel majd együtt nagyon kevés olajon pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a kockára vágott májat. Ízlés szerint adjunk hozzá borsot és majorannát. Mikor majdnem kész a máj, adjuk hozzá a levétől leszűrt gombakonzervet. Öt percig pároljuk. Rizzsel tálaljuk.

Májjal töltött rántott csirkeszárny

Hozzávalók

12 db csirkeszárny 50 dkg csirkemáj 3db tojás só, bors liszt zsemlemorzsa kevés olaj A megmosott csirkeszárnyakat közé, egy-egy darab májat teszünk (ahogy nálunk a gyerekek mondják: ’a hónalja alá’ ). Majd így együtt a szárnyat és a májat sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, Duplán panírozzuk, hogy ne essen szét, majd olajon kisütjük. Burgonyapürével tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.