Gasztro

Tor(k)os hagyományok

Tor(k)os hagyományok

2011. február 19., szombat
Tor(k)os hagyományok

A disznóölés és a húsfeldolgozás bizony nem egyszerű dolog; alapos felkészülést, hozzáértést és sok munkát kíván. Akik rendszeresen végzik, azok jobbára ismerik minden csínját-bínját, ám azoknak, akik sohasem próbálkoztak vele, inkább ajánljuk, hogy vásároljanak mészárszékből friss fél vagy egész, esetleg részekre bontott disznót – melyet akár a lakásban is fel lehet dolgozni. Mostani receptválogatásunkban összegyűjtöttünk Olvasóink öt igen jó, disznótoros étel receptjét, s ezzel küldünk Önöknek kóstolót.

Borsós hús

Beküldő: Varga Imréné (Algyő)

Hozzávalók:

- 30 dkg darált hús - 1 nagy fej hagyma - 3 marék borsó - 2 szál sárgarépa - ízlés szerint: só, bors - 1 kanál rizs - 1 tojás - 1 csokor petrezselyemzöld - 1 pohár joghurt, vagy tejföl - olaj - díszítéshez: reszelt sajt

Elkészítés:

Egy kevés olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a darált húst, a felkarikázott répát és borsót, amíg meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadunk személyenként 1-1 kanál rizst. Ezután felöntjük vízzel és puhára pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a tojást, és a petrezselyemzöldet. A masszát egy kiolajozott formába töltjük, leöntjük egy pohár joghurttal, vagy tejföllel, és 200 fokon fél órán át sütjük. Sajttal megszórva tálaljuk.

Kolbászos húspogácsák

Beküldő: Kovácsné Szűcs Anna (Balatonlelle)

Hozzávalók:

- 30 dkg főtt rizs - 30 dkg sütni való kolbász - 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem - 1 egész tojás - ½ teáskanál pirospaprika - 1 kis pohár joghurt - 1dl ketchup - 40 dkg konzerv fehérbab - 1 evőkanál vörös borecet - 1 teáskanál mustár (lehet csípős is) - 4 evőkanál olívaolaj - ízlés szerint: só és bors - olaj vagy vaj a sütéshez. 1. A kolbász bőrét lehúzzuk, a rizzsel, petrezselyemmel, pirospaprikával és 1 db tojással összedolgozzuk, majd kis pogácsákat formázunk, melyeket kicsit lelapítunk. 2. A joghurtból és ketchupból mártást keverünk, ízlés szerint fűszerezzük. 3. A babot forró vízzel leöblítjük,összekeverjük a mustárral és az olajjal, sózzuk, borsozzuk. 4. A húspogácsákat a forrósított zsiradékon világosra sütjük, a salátával és a mártással kínáljuk. Elkészítési idő kb.: 40perc Az adag 4 személy részére elég.

Toros káposzta

Beküldő: Leitnerné Rácz Ildikó (Magyarcsanád)

Hozzávalók:

- 1 kg zsírosabb hús - 1 kg savanyú káposzta - 1 nagy fej vöröshagyma - 2-3 gerezd fokhagyma - 1 kis kanál piros paprika - ízlés szerint: só, bors

Elkészítés:

Kockára vágjuk a húst, megpároljuk, mikor majdnem puha belekockázzuk a vöröshagymát. Beleszórjuk a borsot, sózzuk, és a zúzott fokhagymát. A húst saját zsírjában megpirítjuk, mert párolás közben enged annyi zsírt. A savanyú káposztát kifacsarjuk, és puhára pároljuk. Ha kész, összekeverjük a hússal, és még kb. egy negyed órán keresztül tovább pirítjuk. Friss puha kenyérrel tálaljuk.

Májas hurka

Arany János konyhájáról, Voinovich Gézáné szívességéből Beküldő: Hankó Lászlóné (Szentes)

Elkészítés:

Egy disznó máját nyersen megdaráljuk, szitán átszűrjük. Hozzáadunk jócskán fodorhájat, igen apróra vágva. Tejbe áztatott zsemlét, átsütött-átszűrt hagymás zsírt adunk hozzá, majd fél marék főtt rizskásával, 3 tojássárgájával, sóval, borssal jól összedolgozzuk. Ezután három tojás felvert habját vegyítjük hozzá, és azzal összekeverve lágyan az előkészített belekbe töltjük és óvatosan kifőzzük.

Hájas kifli

Beküldő: Bürgés Katalin (Dóc)

Hozzávalók:

- 1 kg félfogós liszt - 25 dkg sertészsír (felolvasztva) - ½ liter tej - 3 egész tojás - pici só - 1 csomag élesztő (5 dkg) - 1 evőkanál porcukor

A kelt tésztához:

- 40 dkg hártyáitól megtisztított darált friss sertés háj - 2 evőkanál 10%-os ecet - 1 evőkanál cukor

A töltelékhez:

- darált dió, mák, de lehet szilvalekvár, túró is

Elkészítés:

Az élesztőt fél deci langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet a többi hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott zsiradékot. Jól kidolgozzuk, addig, amíg hólyagos nem lesz a tészta. Körülbelül 45 percig kelesztjük. Majd hüvelyk ujj vastagságúra kinyújtjuk a tésztánkat, és egyenletesen megkenjük az ecettel és cukorral már habosra kikevert hájjal. Összehajtjuk és újra kelesztjük. Ezt a műveletet még háromszor ismételjük. A nyújtások között 25-30 percnek el kell telnie, de a tésztá nem kell csak egyszer kenni. Az utolsó nyújtás és kelesztés után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és 8x8 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik kocka közepébe tölteléket teszünk, és kiflikké sodorjuk. Sütőpapírral, zsírral megkent tepsibe rakjuk, és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük, majd tojással kenjük meg a kifliket. Kelés után forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg szép piros nem lesz a tetejük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.