Egészség

Homeopátiás "túladagolást" hajtottak végre önkéntesek

Homeopátiás "túladagolást" hajtottak végre önkéntesek

2011. február 5., szombat
Homeopátiás "túladagolást" hajtottak végre önkéntesek

A homeopátiás készítmények hatástalanságát bizonyítandó homeopátiás "túladagolást" hajtottak végre önkéntesek egy szegedi gyógyszertár előtt szombaton; az aktivisták az ajánlott mennyiség többszörösét, egy teljes doboznyit vettek be vettek be egy többek között álmatlanságra ajánlott szerből.

Az önkéntesek félóra elteltével is vidáman beszélgettek a téren, s mint mondták, egyikük sem álmosodott el. A figyelemfelkeltő demonstráció célja, hogy az utca emberében is tudatosítsa, a homeopátiaként ismert eljárás nincs tudományos bizonyítékokkal alátámasztva, a készítmények hatásosságát nem vizsgálják, és számos szabályozási hiányosság is tapasztalható engedélyezésük körül - mondta

Györgyey János

kutatóbiológus, a szegedi akció egyik szervezője. Hozzátette: a homeopátiás szerek például nem mennek át olyan szigorú klinikai kipróbáláson, mint amilyen minden igazi gyógyszer esetében kötelező. A napokban huszonöt ország több mint hatvan városában - többek között Budapesten és Székesfehérvárott is - megrendezett kampány nevéül és időpontjául azért választották 10:23-at, mert a kémiában az Avogadro-szám - hatszor tíz a huszonharmadikon - jelöli az egy molnyi anyagmennyiséget. Amikor a homeopaták "igazán hatásos" készítményeket állítanak elő, olyan nagy hígítású készítményeket adnak pácienseiknek, amelyben már egyetlen molekulányi hatóanyag sincsen, ami a kiindulási anyagból származhatna. Azt állítják, a sorozatos hígítások során "gyógyító információ" jut át a kiindulási anyagból a szinte végtelenségig felvizezett "gyógyszerbe" - magyarázta a kutató. Györgyey János kifejtette, azt szeretnék elérni, hogy készítőik végre tudományos módszerekkel igazolják a homeopátiás szerek hatásosságát, vagy ellenkező esetben ne árulják azokat gyógyszerként. A szakember hangsúlyozta, bár napjainkban sok áltudományos módszer és ezen alapuló készítmény jelenik meg a piacon, azonban a homeopátiás szerek az egyetlenek, amelyek a magyar gyógyszertörzskönyvben szerepelnek, noha hatásosságukat nem bizonyította senki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.