Bulvár

A vásárhelyiek átvállalják az orvos esetleges pénzbüntetését

A vásárhelyiek átvállalják az orvos esetleges pénzbüntetését

2011. február 4., péntek
A vásárhelyiek átvállalják az orvos esetleges pénzbüntetését

A hódmezővásárhelyi önkormányzat kiáll a város kórházának orvosa mellett, akit pénteken mondott ki bűnösnek nem jogerősen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében a Szegedi Városi Bíróság - tájékoztatta Göbl Vilmos sajtóreferens az MTI-t.

A megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság százötvenezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a doktornőt. "Hódmezővásárhely önkormányzata a doktornő mögött áll, álláspontjuk szerint az orvos koncepciós per áldozata. A mindszenti beteg haláláért nem a hivatását a jog és a szakma szabályai szerint végző orvos a felelős, hanem az egészségügyi ellátórendszer

Gyurcsány Ferenc

és

Molnár Lajos

által vezetett ésszerűtlen, szakmaiatlan és felelőtlen átalakítása, ami miatt a 67 éves mindszenti férfit mentővel Szentesre, a kiemelt súlyponti kórházba kellett szállítani Hódmezővásárhelyről a további gyógykezelések érdekében" – áll az önkormányzat közleményében. Ha a másodfokon eljáró bíróság helybenhagyja a pénzbüntetést, a doktornőt támogató hódmezővásárhelyi polgárok átvállalják a költségét - írta a sajtóreferens. Az MTI érdeklődésére elmondta: a doktornő több páciense is jelezte már, hogy kifizetné a büntetést az orvos helyett. A beteg férfit 2007. április 6-án - néhány nappal az egészségügyi ellátórendszer átalakítása után - szállították a hódmezővásárhelyi kórházba. A vádlott fogadta és vizsgálta meg, majd egy orvos nélküli mentővel továbbküldte a területileg illetékes szentesi kórházba. A férfi keringése azonban az úton összeomlott, és a beteg életét nem tudták megmenteni.

Vörös Erika

bíró az ítélet csaknem egyórás indokolásában kifejtette: elfogadta a vádlott védekezését, amely szerint megvizsgálta a férfi pulzusát, meghallgatta légzését, és ellenőrizte, ödémásodik-e a lába. A bíróság által elfogadott szakértői vélemények szerint azonban átfogó belgyógyászati vizsgálatra lett volna szükség ahhoz, hogy eldönthető legyen, a férfi állapota sürgősségi ellátást igényel-e. Az orvos nem vizsgálta meg teljes körűen a több betegségben is szenvedő pácienst, így nem zárhatta ki, hogy fennállt a sürgős szükség helyzete, az orvos ezzel a férfit az egészségromlás közvetlen veszélyének tette ki. A páciens halála azonban nem róható fel a foglalkozási szabályokat megszegő orvosnak.

Lajkó Szilvia

ügyész három nap gondolkodási időt kért,

Kriveczky György

ügyvéd pedig elsődlegesen felmentés, másodlagosan - eljárásjogi hibák miatt - a hatályon kívül helyezés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős. Az ügyben először 2009 novemberében született elsőfokú ítélet, akkor elmarasztalták az orvost, és 200 ezer forint pénzbírságot szabtak ki rá. Ezt a döntést 2010 áprilisában, az ítélet megalapozatlansága és eljárásjogi hibák miatt, hatályon kívül helyezte a Csongrád Megyei Bíróság, így került az ügy ismét a Szegedi Városi Bíróság elé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.