Gasztro

Pénztárcakímélő januári receptek

Pénztárcakímélő januári receptek

2011. január 16., vasárnap
Pénztárcakímélő januári receptek

A háztartás és konyhaművészet bizony kemény munka... főleg ünnepek előtt és után. Hiszen gondoljunk csak bele: úgy kell nap mint nap helytállnunk és családunk kedvére tennünk, hogy csábító és változatos ételeket tegyünk az ebédlőasztalra, mindezt szűkös időkeretünkhöz és az ünnepek után kiürült pénztárcánkhoz igazítva. Így mi más is adhatta volna aktualitását januári receptversenyünknek?! Ha valaki takarékos, időben is gazdaságos, ugyanakkor egyszerűen elkészíthető és téli tápláló menüre vágyik, annak ajánljuk figyelmébe Olvasóink e havi nyertes receptjeit.

Előétel: Makói legényes (borkorcsolya)

Beküldő: Mészáros József (Makó-Zsombó)

Hozzávalók:

- 1 l fehér bor - 1 l víz - 6 db nagy fej vöröshagyma - 50 dkg darált hús (sertés, marha, baromfi) - 25 dkg füstölt szalonna, apróra vágva - 25 dkg száraz zsemle vagy kenyér - ízlés szerint: babérlevél, szegfűbors, só

Elkészítés:

A vöröshagymákat megtisztítva víz-bor keverékében a babérlevél, szegfűbors és só hozzáadásával megfőzzük, nem túl lágyra abáljuk. Kiszedjük, majd kézmelegre hűtve levágjuk az alját és a tetejét. A hagymákat a tenyerünkbe fogva a közepét kitoljuk, majd félretesszük. A további hengeres hagymaleveleket egészben egyesével kiszedjük. Elkészítjük a tölteléket: a darált húst, szalonnát, a félretett hagymaközepet apróra vágjuk. A száraz zsömlét, vagy kenyeret a hagyma főzőlevébe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és összekeverjük a húsos masszával. A tölteléket ízlés szerint só, bors hozzáadásával fűszerezzük, és a hagymalevelekbe töltjük. Az eredeti felforralt főzőlébe visszatéve 5 percig forraljuk. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.

Leves: Fecó bácsi fokhagymás levese

Beküldő: Zoppé Ferenc (Óföldeák)

Hozzávalók (6 személyre):

- 2 l húsleves (leveskockából) - 14 db fokhagymagerezd - 2 ek. vaj - 2 ek. finomra vágott petrezselyemzöld - 1 ek. liszt - 4 db felvert tojás sárgája - 6 vékony szelet sajt - 6 szelet fehér kenyér - pici őrölt bors és só

Elkészítés:

A fokhagymát hámozzuk meg, fokhagymanyomót zúzzuk át, és vajon pároljuk meg petrezselyem hozzáadásával. Adjuk hozzá a lisztet, s állandó keverés közben kissé pirítsuk meg. Öntsük rá a húslevest, ízesítsük borssal, sóval és 30 percig főzzük. Tálalás előtt verjük fel habverővel a tojássárgákat, és keverjük a tűzről levett forró levesbe. Tegyük a kenyérszeleteket 1-1 mélytányérba, és rakjunk rájuk 1-1 sajtszeletet. Merjük rá forrón a levest, és már fogyaszthatjuk is. (Ha rövid időre mikroba tesszük tányérunkat, még jobban szétolvad majd a sajtunk a levesben.)

Főétel: Paradicsomos csirkemáj

Beküldő: Szabó Gabriella (Mindszent)

Hozzávalók:

- 60 dkg csirkemáj - 1 nagy fej vöröshagyma - 10 dkg paradicsompüré - olaj - só, majoránna

Elkészítés:

A vöröshagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a csirkemájat, sózzuk, és megpirítjuk. Megszórjuk majoránnával, és hozzáadjuk a paradicsompürét. Így pirítjuk rövid ideig, majd felöntjük kevés vízzel, és megfőzzük benne a májat. Petrezselymes krumplipürével, vagy főtt kockatésztával tálaljuk.

Egytálétel: Farmerleves

Beküldő: Faragó Márta és Taksár Ferenc (Nyírtelek)

Hozzávalók (4 főre):

- 50 dkg tarkabab - 1 db füstölt csülök csont - 2 evőkanál méz - 1 ek. mustár - 1 közepes póréhagyma - 1 közepes sárgarépa - 2-3 ek. étolaj - 1 gerezd fokhagyma - 1 csokor petrezselyem - só

Elkészítés:

Az előző este beáztatott babot a csülökcsonttal feltesszük főni. Hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát, a karikákra vágott póréhagyma felét, a zúzott fokhagymát, és mustárt. Amikor a bab már puha, a levesbetét felét (sárgarépa, póré, bab) kivesszük, átturmixoljuk, majd visszatesszük a levesbe. Aki szereti, ekkor még külön megfőzött csipetkével még tartalmasabbá teheti a levest. A póréhagyma másik felét apróra vágjuk, zsíron átpirítjuk, s tálalásnál erre öntjük rá a levest.

Desszert: Gyors túrófánk

Beküldő: Kalmár Gyöngyi (Domaszék)

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):

A tésztához: - 50 dkg túró - 12 ek. finomliszt - 4 ek. cukor - 6 egész tojás - 2 cs. vaníliás cukor - késhegynyi szódabikarbóna - a sütéshez: olaj - tetejére: (kakaós) porcukor

Elkészítés:

A túrót áttörjük, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Nyúlós, ragadós masszát kapunk. Olajba mártott kiskanállal bő, nem túl forró olajba szaggatjuk, majd aranysárgára sütjük. Először csak keveset szaggatunk belőle, mert nagyon megdagadnak. Papírtörlőre szedjük –hogy lecsöpögjön az olajtól – majd porcukorral megszórva kínáljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.