Közélet

Meghosszabbították a lakás-árverezési moratóriumot

Meghosszabbították a lakás-árverezési moratóriumot

2011. január 4., kedd
Meghosszabbították a lakás-árverezési moratóriumot

Meghosszabbította a kormány a lakás-árverezési moratóriumot április 15-ig - közölte a kormányszóvivő. Nagy Anna emlékeztetett, a kilakoltatási moratórium is április közepéig van érvényben. A lakásárverési moratórium év végével járt volna le, a kormány azonban úgy döntött, április 15-ig meghosszabbítja az intézkedést, és az addig hátralévő három hónapban kidolgoznak egy olyan konstrukciót, amely hosszabb távon is segítség az embereknek - mondta a kormányszóvivő.

A kabinet egy tavaly nyári rendeletével hosszabbította meg az árverezési moratóriumot az év végéig. Rögzítette, hogy "a kötelezett által lakott lakóingatlan (...) 2010. december 31-éig nem értékesíthető, árverési hirdetmény csak ezen időpontot követően tehető közzé".

Orbán Viktor

kormányfő korábban - tavaly júniusban, az első gazdasági akcióterv részeként - nemzeti eszközkezelő társaság létrehozását jelentette be, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből. Az erről szóló törvényjavaslat benyújtását őszre ígérték. A miniszterelnök az eszközkezelő létrejöttének időpontját firtató felvetésre 2010 végén a köztelevízióban úgy fogalmazott: "amint a hitelességünk tovább javul az év első negyedében". Tervei szerint 2011 első negyedévében jelentős államadósság-csökkentést hajtanak végre, akkor szerinte átmenetileg meg fog nőni a bizalom Magyarország iránt, majd rövidesen ismét államadósság-csökkentést kell végrehajtani, és akkor eljöhet az eszközkelező felállításának pillanata. Az biztos, hogy kilakoltatás nem lesz Magyarországon; senki nem találhatja magát a szabad ég alatt azért, mert nem tudja törleszteni a lakáshitelét - jelentette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.