Közélet

Gazdátlan Szeged egyik büszkesége, a Gróf-palota + FOTÓK

Gazdátlan Szeged egyik büszkesége, a Gróf-palota + FOTÓK

2011. január 19., szerda
Gazdátlan Szeged egyik büszkesége, a Gróf-palota + FOTÓK
Balesetveszélyessé vált Szeged egyik legszebb szecessziós épülete, az 1912-13 között mindössze 13 hónap alatt felépült, a Tisza Lajos krt. 20. szám alatt található, Gróf-palota. Szombaton egy 1,5 négyzetméteres vakolat hullott le a 3. emeletről közvetlenül a bejárati ajtó elé, és csak a szerencsének köszönhető, hogy akkor éppen nem járt arra senki. És ez nem először történt. A Lechner-követőnek tekintett Raichl J. Ferenc által tervezett, elegáns, 3 emeletes épületet a századelőn városi főügyészként és kormányfőtanácsosként tevékenykedő Gróf Árpád Márton építtette hivatali képviselők számára. Az alsó szinten ügyvédi irodák, az emeleten lakások voltak. A városképi jelentőségű palotát – 2006-ban műemléki oltalom alá helyezték – az teszi különlegessé, hogy szinte eredeti állapotában maradt fenn a lakóház padlózata, falburkolata, a lépcsőház mívesen megmunkált, kovácsoltvas korlátja, és javarészt a nyílászárók is eredetiek. Az épület műemléki oltalom alá helyezésének célja, hogy külső megjelenésében, szerkezetében eredeti állapotában őrizzék meg. Minden fejújítást, átépítést, homlokzati újrafestést kizárólag a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) engedélyével történhet, ezt a hivatal a műemléki szempontok figyelembevételével adja meg.

Hullik a vakolat

A 16 lakásos épület lakói közül mindössze 3-4-en vásárolták meg ingatlanjukat, a többiek bérlik az IKV-tól. Beck Gábor, aki családjával 2003-ban költözött a Gróf-palotába, úgy emlékszik, az ezredforduló táján végezték el az épületen az utolsó felújítást, ekkor a homlokzatot javították meg, mint látjuk, nem a legszakszerűbben. Mindenhonnan hullik a vakolat, az erkélyek alja teljesen csupasz, kilátszanak a vas sínek. „Az egész járda be volt terítve a leomlott faldarabbal” – idézi fel a szombati eseményt Gábor. „Pont a bejárati ajtó előtt landolt a hatalmas törmelék, néhány méterre van csak tőlünk az igencsak forgalmas orvosi rendelő, belegondolni is rossz, mi történhetett volna, ha történetesen éppen arra sétál valaki.” Eddig a felelőtlenül a járdán száguldozó kerékpárosoktól kellett tartaniuk az épületből kilépő lakóknak, most már a jobbra nézz, majd balra nézz után az eget is kémlelniük kell, nehogy a nyakukba kapjanak egy négyzetméternyi vakolatot. Beckék már 2005-ben jelezték az IKV- nak, hogy nemcsak a lakásuk ázik be, hanem a 3. emeleti folyosó is úszik heves esőzésekkor, tenni kellene valamit, mert teljesen tönkremegy a patinás épület állaga. A lakóknak ugyanis nem érdekük, hogy költsenek a bérelt lakásuk felújítására, ha azt nem számolhatják el költségként úgy, ahogy azt korábban a jogszabály engedélyezte. Az itt ragadt kisnyugdíjasok csapdahelyzetbe kerültek: nem lenne szükségük ekkora lakásra, viszont a magas bérleti díjak miatt eladni nem tudják, a rezsit pedig egyre nehezebben fizetik ki. A lakáspiac Szegeden is pang, aki viszont már megvette mondjuk a 122 négyzetméteres lakásának bérleti jogát anno 8 millióért, most igazságtalannak tartja, hogy a tulajdonjog megszerzéséért még 17 milliót kérnek tőle. Úgy érzik, így tulajdonképpen kétszer fizettetik meg velük a lakás árát. Az IKV pénzhiányra hivatkozva nem lép, így bezárul a kör. Beckék 2005-ben kelt levelére, amelyben a beázás megszüntetését sürgetik, az év szeptemberében az a válasz érkezett, az IKV szakemberei több alkalommal javításai munkálatokat végeztek, 2010-re tervezik az ingatlan felújítását. Nos, azóta eltelt több mint 5 év, a beázás megmaradt, a felújítás elmaradt, ami csak azért szomorú, mert miközben különböző látványberuházásokra milliárdok röpködnek, addig Szeged egyik legszebb épületének felújítására – még úgy sem, hogy műemléki oltalom alatt áll – egy fillér sem jut.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.